Matematica simplă arată că, indiferent de scrutin, fie că este vorba despre parlamentare sau locale, orice creştere a prezenţei la vot periclitează grav şansele UDMR de a realiza pragul electoral de 5%. Toţi analiştii politici, sociologii sau comentatorii spuneau că la alegerile europarlamentare UDMR va rămâne pe dinafara Parlamentului European dacă, prin cine ştie ce miracol, prezenţa la vot ar fi mai mare decât cea obişnuită. Iată, prezenţa a depăşit toate aşteptările, dar UDMR a depăşit fără probleme pragul. Speculaţiile au apărut imediat: ar fi fost vorba despre voturi direcţionate de către PNL şi PSD, în încercarea de a-şi asigura sprijinul parlamentar al Uniunii. Sunt date nişte exemple absolut aiuritoare: în Botoşani sunt 18 maghiari înregistrați oficial, dar UDMR a obținut 926 de voturi, în Vaslui sunt 52, dar UDMR a obţinut peste 1.100 de voturi !
Analizele arată că în circa 27 de județe fără comunități cunoscute de maghiari, UDMR la alegerile de duminică a obținut peste 21.000 de voturi în plus față de parlamentarele din 2016. În Dolj au fost 1468 de voturi pentru UDMR, deși datele ultimului recensământ arată o populație de numai 192 de maghiari în județ. (…) În Teleorman, la numai 18 unguri înregistrați în evidența populației conform recensământului, au existat 667 de persoane care au optat pentru UDMR. (…) În Galați, cu 133 maghiari în evidență, au fost 1376 de voturi pro UDMR.
Sub nicio formă nu cred că PNL sau PSD au sacrificat mii de voturi pentru a arăta bunăvoinţă faţă de UDMR, pentru că, indife­rent de intrarea sau neintrarea acestei formaţiuni în Parlamentul European, nu­mărul deputaţilor sau senatorilor UDMR din România nu se schimbă, decât la alegerile parlamentare. Atunci, cum se explică votul a zeci de mii de români pen­- tru UDMR? Simplu, au votat UDMR românii care şi-ar dori ca România, prin conducătorii ei, să se comporte ca un mem­- bru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, aşa cum face Ungaria, condusă de către Viktor Orban. Pur şi simplu, vo­tul acestor români a fost împotriva marilor partide româneşti care stau ghiocel în faţa marilor puteri, în loc să facă pentru România ceea ce face Orban pentru Ungaria.
Lucrez de aproape 30 de ani în presă, am fost martor la toate scrutinurile de alegeri şi pot să spun că niciodată UDMR nu şi-a făcut reclamă electorală în ziarele româneşti. De această dată, ziarele româneşti au fost pur şi simplu invadate de publicitate electorală a UDMR, în limba română ! De unde ştiau că românii vor vota UDMR? Nu ştiu de unde, dar au ştiut! Rămân la părerea că au făcut acest lucru pentru a da o palmă tuturor partidelor româneşti, care chiar nu fac nimic pentru România. Ca să revin la titlu, am discutat cu o colegă din presă, iar aceasta mi-a spus, de-a dreptul frustrant: „Ce poţi să-i faci, fiecare cu Orbanul lui“. Nu cred că ar mai fi ceva de adăugat! Noapte bună, România, noapte bună, români!

Recomandările redacției