Cinefilii trebuie să știe că din această lună, – Cinema­to­graful Arta s-a redeschis, iar programul pus la dispoziția celor interesați în acest an este unul divers. Filmul independent, de cinematecă și de artă va fi în continuare promovat intens.
Filmele difuzate la Arta pe parcursul anului 2017 au ridicat cinematograful în topul preferin­țelor publicului cinefil arădean, constituind o alternative la filmele comerciale.
Inițiativa de revitalizare a cinematografelor arădene a Primă­riei Municipiului și colaborarea dintre Centrul Municipal de Cultură și Asociația CitiZenit pentru realizarea programului de la Cinema Arta vor continua și în acest an.
În 2018 este propusă o panoramă vie și actuală a celor mai importante producții cinematografice independente din ultimii ani, printre care se vor distinge și anul acesta ultimele apariții din industria româneas­că de film. Premierele filmului ro­mânesc vor fi completate anul acesta de un număr mai mare de premiere europene, filme care vor putea fi vizionate și în Arad.
Programul de film din 2018 va aduce un număr mai mare de filme pe marele ecran, atât în cadrul programului săptămânal, cât și în cadrul festivalurilor de film care vor poposi în Arad.
Publicul arădean a avut posibilitatea de a viziona o parte din filmele din selecția unor festivaluri importante precum TIFF, Filmtettfeszt sau Kinodiseea în cadrul caravanelor itinerante care au ajuns și în Arad. Anul trecut trei festivaluri noi au avut loc pentru prima oară și în Arad: Les Films de Cannes à Arad, Zilele Filmului Francez și Caravana Docuart. Festivalurilor care vor reveni în 2018 li se vor alătura o serie de noi festivaluri, în premieră în 2018 la Arad. Astfel, filme sud-americane, filme asiatice, dar și filme americane vor rula la Cinema Arta.
Premiere și selecții de film românesc
Seria de premiere și festivaluri va fi completată de o selec­ție complementară de filme de cinematecă. Acest proiect a fost lansat anul trecut și se va extinde în programul de anul acesta. Vor putea fi vizionate  filme cult, dar și filme de co­-lec­ție din istoria cinematografiei.
Deoarece din programul de cinematică nu putea lipsi anul acesta filmul românesc, la Arta va a vea loc și o amplă retrospectivă a filmului românesc în cadrul programului „Anul Centenarului“. Această  retrospectivă va aduce în fața publicului filme românești din ultimii ani trecute cu vederea de cinematografele comerciale, filme care nu s-au bucurat de o distribuție corespunzătoare, precum filmele de scurt-metraj. Totodată, filme cult din istoria cinematografiei românești vor putea fi vizionate la Arta în a doua parte a acestui an.
Programul lunii februarie începe vineri, de la ora 20.00. O noutate în programarea de anul acesta este că premierele vor avea loc, ca și până acum vinerea, însă vor începe de la ora 20.00, o oră mai accesibilă pentru public. Primul film de anul acesta de la Cinema Arta este debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic – Soldații. Poveste din Ferentari. Tot un film românesc încheie luna februarie, cel mai recent film al regizorului Constantin Popescu, Pororoca. Iar între cele două premiere românești ne vom delecta cu noul film al unuia dintre cei mai importanți regizori europeni – Michael Haneke.

Recomandările redacției