Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad şi poliţiştii au descins la un comerciant neautorizat de porci din Grădişte unde au găsit nu mai puţin de 55 de animale. Având în vedere că individul nu a putut prezenta acte de provenienţă şi faptul că în România există un focar de pestă porcină care a ajuns până la graniţa de nord a judeţului, a existat suspiciunea că porcii ar putea avea virusul respectiv. Şi cum paza bună trece primejdia rea, autorităţile au procedat în consecinţă, aplicându-se măsurile legale. Astfel, toată noaptea de sâmbătă spre duminică în laboratorul DSVSA s-au făcut analize, pentru identificarea virusului pestei porcine, dar din fericire rezultatul a fost unul negativ. „Deoarece respectiva persoană a vândut porci în afara judeţului, din declaraţie în declaraţie s-a ajuns până la locul în care erau ţinuţi porcii. Existând pericolul ca animalele să fi avut pestă, am făcut analizele necesare. Porcii sunt sănătoşi, dar pentru evitarea oricărui pericol, în Centrul Local pentru Combaterea Bolilor care funcţionează la nivel de Prefectură s-a decis uciderea lor”, a declarat dr. Viorel Agud, directorul DSVSA.

Având în vedere că proprietarul animalelor se ocupa cu comerţul de porci fără să aibă acte de provenienţă, individul nu a scăpat doar cu confiscarea mărfii. Acum este cercetat de Poliţie, de Parchet şi DSVSA pentru fapta sa

În ceea ce îi priveşte, trebuie spus că reprezentanţii Prefecturii au ţinut să facă câteva precizări. „În data de de 27.01.2019, de la ora 14.00, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Arad a avut loc o şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, în vederea analizării unei suspiciuni de pestă porcină africană identificată pe raza Municipiului Arad, într-o gospodărie aflată pe strada Păpădiei. Au fost stabilite următoarele măsuri: sacrificarea celor 55 de porci identificaţi în gospodăria respectivă, prelevarea de probe şi incinerarea cadavrelor; dezinfecţia gospodăriei şi a maşinii cu care s-a efectuat transportul animalelor; recuperarea a 21 de cadavre; constituirea de echipe mixte formate din personal al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Vasile Goldiş» al Judeţului Arad pentru a duce la îndeplinire aceste măsuri”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii.

Recomandările redacției