Sute de angajați au reclamat la ITM diverse nereguli comise de angajatori

0
242

sesizari

Zeci de sesizări pe lună, pentru diverse nereguli au făcut angajatorii arădeni la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad. Cei mulți au reclamat la ITM, neacordarea drepturilor salariale, cazuri de muncă „la negru“, desfacerea contactului de muncă pe timpul incapacității de muncă a angajatului și multe altele.

În primele 10 luni ale acestui an au fost înregistrate un număr de 448 de petiţii, dintre care mai mult de jumătate dintre ele au făcut referire la neacordarea drepturilor salariale de către angajator.

„Au fost înregistrate sesizări de la cetățeni și pentru neîntocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, pentru neîntocmirea actelor de încetare a raportului de muncă, neacordarea cărţii de muncă la încetarea activităţii, desfacerea contractului de muncă la iniţiativa angajatorului în perioada de incapacitate temporară de muncă – în perioada concediului de boală, pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă și implicit neasigurarea condiţiilor corespunzătoare  de muncă și neplata orelor suplimentare“, a susținut Ecaterina Isac, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

Inspectoratul de Muncă atrage atenția angajatorilor și a angajaţilor câteva privind sancțiunile prevăzute de legislația muncii. Nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 de lei la 3.000 de lei. Primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă – muncă la negru și se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei, pentru fiecare persoană identificată.

De asemenea, prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă presupune amendă de la 500 de lei la 1.000 lei, amendă care  se aplică persoanei depistate că lucrează fără forme legale.

Nerespectarea normelor de securitate și sănătate în muncă și neasigurarea condițiilor de muncă se sancționează cu amendă de la 1.000 la 10.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.