ajutoareStatul susţine mii de falşi beneficiari de ajutoare financiare care, pe baza unor declaraţii eronate, reuşesc să ajungă pe lista întreţinuţilor. Dispun de o situaţie materială cel puţin de nivel mediu, au maşină, diferite bunuri şi cu toate acestea, primesc bani de la stat. După ce împovărează bugetele, în urma unor controale, statul trage linie, află cât a pierdut şi le cere banii înapoi. La Arad, câteva sute de ajutoare de la stat s-au plătit în mod necuvenit.
Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) a avut la începutul acestui an în evidenţă, 463 depersoane debitoare. Debitorii pot fi persoane care primesc necuvenit ajutoare sociale (VMG) şi alocaţii pentru susține­-rea familiei, ca urmare a nedeclarării tuturor veniturilor nete realizate. Există cazuri de persoane care cumulează indemnizaţia de creştere a copilului, cu venituri salariale, precum şi cazuri de neconcordanţe între cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi veniturile înscrise în acte.
De asemenea, există plăţi necuvenite sub formă de stimulent lunar de inserţie întrucât unii dintre beneficiari nu au realizat venituri impo­zabile pe perioada acordării acestui beneficiu de asistenţă socială, con­diţie obligatorie pentru acordarea drep­turilor. „În numărul total al debito­- rilor pe care i-am avut în evidenţă de la finele anului trecut nu sunt doar persoane care beneficiau de plăţi necuvenite. Sunt şi cazuri de debitori în care, primăriile nu au depus acte la timp, în ceea ce priveşte situaţia beneficiarilor de prestaţii sociale“, a susţinut Mihaela Bătrân, directorul Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Arad.
Un raport naţional al Curţii de Conturi a arătat că, aceste nereguli au fost generate şi de capacitatea redusă a autorităţilor administratiei locale, de a verifica eligibilitatea solici­- tanţilor de beneficii de asistenţă socială, determinată de neimplemen­tarea la acest nivel a unui mecanism funcţional, care să permită o evaluare promptă a situaţiei financiare reale a beneficiarilor, respectiv prin verificarea informaţiilor din „cererile si declaratiile pe propria raspundere“ depuse de solicitanti, cu informaţiile deţinute de diverse instituţii publice.
De menţionat că, în judeţ, peste 120.000 de arădeni sunt pe lista be­ne­ficiarilor de diferite prestaţii sociale: ajutoare sociale, indemnizaţii de creş­tere a copilului, alocaţii de susţinere a familiei ori ajutoare de încălzire.

Recomandările redacției