Guvernul abrogă interdicţia deconectării celor care nu şi-au plătit facturile. În acest context sute de arădeni  sunt în pericol să rămână fără gaze şi electricitate în viitorul apropiat.

 Ministerul Energiei propune abrogarea prevederilor art. 72, alin (1) din Ordonanţei de Urgenţă nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative care permit – în condiţii contractuale reglementate – deconectarea clienţilor finali rău-platnici.

 În actul normativ se are în vedere şi includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile pentru clienţii finali care au beneficiat de prevederile art. 72, alin (1) ale Ordonanţei de Urgenţă nr. 70/2020.

În această perioadă de timp se vor identifica, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante.

În perioada de aproximativ un an de aplicare, aceste prevederi au generat dificultăţi în relaţiile comerciale din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale, care afectează în mod evident activităţile tuturor participanţilor din pieţele aferente acestui sector, respectiv ale furnizorilor, operatorilor de distribuţie şi de transport, precum şi ale producătorilor de energie electrică şi de gaze naturale”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Din cauza lipsei lichidităţilor generată de neplată, furnizorii sunt obligaţi să transfere către distribuitori şi transportatori contravaloarea tarifelor de transport şi de distribuţie la termenele scadente, indiferent de data încasării contravalorii facturilor emise către clienţii finali.

 Neîncasarea sumelor aferente de la clienţii finali s-a resimţit în cascadă asupra tuturor părţilor implicate pe lanţul de alimentare, având în vedere că circa 90% din contravaloarea sumelor încasate de furnizori de la clienţii finali reprezintă sume în transfer (costuri pass-through) către operatorii de distribuţie, operatorii de transport şi producători. Astfel, riscurile asociate imposibilităţii de deconectare/debranşare în caz de neplată, şi consecinţele suportării de către operatorii implicaţi în alimentare a costurilor asociate furnizării în ansamblu au un impact negativ la nivelul întregii economii naţionale, se prezintă în documentul Ministerului Energiei.

 

 

Recomandările redacției