Iarna 2015-2016 nu se deosebeşte cu nimic de iernile trecute, dar nici administraţiile nu se lasă mai prejos: în fiecare sezon specific, fenomenele iau administraţiile „prin surprindere”, şi tot de fiecare dată administraţiile se lasă surprinse de fenomenele naturale ale iernii, fie că ninge prea mult, fie că nu ninge deloc.
În această iarnă, iarna s-a întâmplat de două ori: într-o marţi după amiază – şi a ţinut până miercuri după amiază, şi duminica trecută – de pe la prânz până luni seară. Ultima manifestare „s-a lăsat” cu ninsori, aşa cum stă bine oricărei ierni. Prin alte colţuri ale ţării a nins chiar sănătos, nămeţii amintind de iernile fabuloase ale copilăriei. Chiar dacă iarna a venit pe la mijlocul anotimpului, deci cu vreo lună şi jumătate mai târziu, surpriza nu a fost deloc mai mică, ci dimpotrivă,  a fost atât de mare încât o administraţie anume, aceea a căilor ferate, a fost luată cu totul pe nepregătite. Ca urmare a ninsorilor, deci a apariţiei nămeţilor, porţiuni din structura de cale ferată s-au înzăpezit – şi-au rămas înzăpezite din cauza surprizei abătute asupra celor care ar fi trebuit să fie pregătiţi pentru aşa ceva de mai bine de patru luni, ba chiar din vară. Ca urmare a înzăpezirii căii fe­rate, un tren plin-ochi cu călători, plecat din Arad la Constanţa, a rămas în câmp, prizonier al troienelor. Iată rezultatele, comunicate chiar de administraţia „luată prin surprindere”: „Trenul înzăpezit este cel care face legătura între Arad şi Constanţa. A plecat regulat din Gara de Nord, însă a întâlnit suluri de zăpadă şi gheaţă. Straturile au rupt plugul şi trenul a rămas înzăpezit. Se fac manevre de cuplare cu un alt tren. E vorba de 200 de călători, care îşi vor continua călătoria după ce se rea­lizează aceste operaţiuni com­- plicate”, au declarat reprezentanţii CFR.
Pentru ca lucrurile să fie limpezi, precizăm că trenul rămas împotmolit în „surprinzătorii” nămeţi este cursa Interregio Arad-Constanţa, „locul pătimirii” este câmpia largă a Bărăganului de pe lângă comuna Dragoş Vodă din judeţul Călăraşi, iar oamenii au stat în frig, în plin câmp, până luni pe la prânzul cel mic (10,00).
Cum o surpriză n-are nici un haz dacă nu este însoţită de încă o surpriză măcar egală, iarna a dat năvală şi în vagoane, pe uşile care… nu se închideau, unele fiind priponite cu lanţuri şi cu lacăte pentru a nu se deschide în plină alergare a trenului. Bomboana de pe colivă sau cireaşa de pe tort a fost surpriza încălzirii vagoanelor – care încălzire n-a fost nici prea-prea, nici foarte-foarte, ci… deloc(!!!), aşa că bunii plătitori de bilete au tras îndelung aer în plămâni, l-au ţinut cât au putut la încălzit, apoi l-au suflat în pumni sărind cu voioşie de pe un picior pe altul ca să-şi pună la punct condiţia fizică.
Frumoasa şi pilduitoarea întâmplare confirmă din plin că „iarna nu-i ca vara” şi i-a surprins astfel pe aproape 200 de călători nefericiţi care, din varii motive, au apelat la serviciile unei companii… luată prin surprindere de iarna pe care n-o aşteptau decât, cine ştie, peste vreo patru, cinci sau şase luni, poate că prin mijlocul lunii lui Cuptor.
Surprinsa administraţie anunţă că trenul Arad-Constanţa nu a fost singurul în această situaţie, de parcă asta le-ar scuza în vreun fel indolenţa sau incompetenţa.
Ar fi timpul ca factorii de decizie să ne surprindă pe noi cu nişte măsuri deloc surprinzătoare: destituirea celor luaţi prin surprindere de un fenomen absolut normal şi despăgubirea din buzunarele lor, prin executarea averilor, a călătorilor rămaşi la discreţia vitregiei naturii din cauza unor administratori fie iresponsabili, fie incompetenţi, fie ambele la un loc. Ar fi timpul ca şi cei care i-au pus în funcţiile alea plătite mai mult decât generos să plătească în solidar, şi-ar fi timpul ca toţi cei care ar trebui să-şi facă datoria şi nu şi-o fac să plătească până când vor rămâne lefteri, mai lefteri chiar şi decât Lefter Popescu.
Sandra Stoler
Eugen Puiu

  • unde e bunulsimt ? spune:

    ce tara frumoasa avem… pacat ca e locuita… mai ales in sud si est… ora exacta se da de la Bucale, dar li s-a stricat ceasul de zeci de ani… mai precis 98!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției