La sfârșitul anului trecut, legislația a fost modificată pentru a veni în sprijinul victimelor violenței domestice, fiind reglementată modalitatea de intervenţie a poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică şi emiterea ordinului de protecţie provizoriu de către aceştia. Potrivit unui raport remis de IPJ Arad ziarului nostru, în anul 2018 au fost sesizate 485 de infracțiuni de violență în familie. Dintre cele 485 de infracțiuni de violență în familie sesizate, 220 au fost infracțiuni de lovire sau alte violențe (art. 193, Cod Penal). Alte cazuri de violență domestică sunt infracțiunile de ameninţare, abandon de familie şi nerespectare a ordinelor de protecţie. Bi­neînțeles, este vorba doar despre cazurile de violență în familie sesizate, pentru că, în majoritatea cazurilor, sub imperiul amenințării, hărțuirii sau creerii unei stări de temere victimei, aceasta nu îndrăznea să apeleze la autorități. Dar iată că acum, cu modificările aduse Legii nr. 174 din 13 iulie 2018, victima poate obține un ordin de protecție la momentul când este constatată de polițiști orice faptă de violență domestică. De menționat este că, în doar două luni, polițiștii arădeni au emis 19 ordine de protecție provizorii.
De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Până la data antemenționată, victimele violenței în familie puteau obține un ordin de protecție doar de la instanța de judecată, însă documentul nu se poate obține de îndată, acest ordin fiind emis de către instanța de judecată. Practic, prin ordinul provizoriu, acum se poate obține protecția mult mai rapidă a victimei, spre deosebire de cel obișnuit, care poate fi obținut în trei zile.
Important este că, potrivit legii, măsurile de mai sus pot fi dispuse pe o durată de până la 5 zile. Dacă procurorul căruia i s-a înaintat de către polițist ordinul provizoriu decide că este necesar să se facă o solicitare pentru unul obișnuit, atunci durata inițială a ordinului de protecție provizoriu se va prelungi automat cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a celuilalt ordin.
În cadrul intervenţiilor, poliţiştii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor şi pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă şi adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate şi, dacă se impune, solicită intervenţia echipelor medicale. Informează atât victima, cât şi agresorul, cu privire la drepturile şi obligaţiile lor şi măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situaţiei. De asemenea, sesizează structurile specia­lizate ale Poliţiei Române sau ale altor instituţii în situaţia în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate şi alte fapte incriminate, obţinând probe, după caz. Ordinul prevede şi modul în care poliţiştii trebuie să acţioneze în situaţii speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.
Faţă de agresor, poliţistul, prin ordinul de protecţie provizoriu, poate dispune şi alte obligaţii sau interdicţii, şi anume: păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de reședinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliţie a armelor deţinute de acesta. Totodată poliţiştii pot fi sesizaţi prin 112, în scris dar pot interveni şi sesizându-se din oficiu.
Acord de colaborare între instituții
Amintim că, în luna aprilie, un acord de colaborare a fost încheiat la Arad, între mai multe instituții în scopul eficientizării activităților de prevenire și combatere a violenței domestice, precum și de protecție a victimelor violenței domestice, manifestată prin oricare dintre formele prevăzute de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 217/2003. Acordul a fost încheiat între Tribunalul Arad, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Inspectoratul de Poliție Județean Arad. Instituțiile își propun să pună capăt situațiilor tragice în care victima renunță la protecție, pe fondul unui șantaj, a unei dependențe sau a unei presiuni, și violența se repetă sau chiar situația degenerează complet. În urma acordului, chiar dacă se renunță la protecție, situația va fi monitorizată și cei de la DGASPC pot oferi în continuare consiliere victimei. „Înainte eram de multe ori puși în fața faptului împlinit. Deși aveam o colaborare bună și atunci, trebuia să o luăm mereu de la capăt. Acum există un circuit al informației și, în cazul în care nu se cere ordin de protecție sau se renunță la el, putem continua monitorizarea”, a spus Erika Stark, menționând și că agresorii provin, de obicei, din familii violente. Acum, minuta va fi comunicată Parchetului care poate comunica de îndată DGASPC-ului, asigurând astfel acest circuit.

Recomandările redacției