falimentSute de falimente s-au consemnat în prima jumătate a acestui an în judeţul nostru. Alte sute de societăţi comerciale fie au fost radiate definitiv de la Registrul Comerţului, fie au fost suspendate. Fie că falimentul a fost cauzat de lipsa de lichidităţi, fie a fost ales ca procedură legală de reorganizare, numărul firmelor intrate în insolvenţă este mare.
Economia locală se clatină, după cum arată statisticile provenite de la Oficiul pentru Registrul Comerţului (ONRC). Chiar dacă, numărul firmelor care şi-au închis porţile este ceva mai mic, prin comparaţie cu anul trecut, lista afacerilor soldate cu eşecuri este lungă. Mai precis, în perioada ianuarie – iunie 2014, un număr de 337 de societăţi din judeţul Arad au intrat în insolvenţă, faţă de 388 de falimente înregistrate anul trecut.
Consumul de-abia dă semne de revenire, iar reţelele internaţionale au înăbuşit şansele de supravieţuire pentru mulţi dintre antreprenorii locali din comerţ.
Aşa se face că, în primele şase luni ale acestui an s-au înregistrat la ONRC Arad, 286 de suspendări de activitate şi 180 de proceduri de dizolvare de firme – o situaţie ce arată totuşi o uşoară îmbuntăţire faţă de 2013. Trebuie însă spus că, în cele şase luni ale acestui an, nu mai puţin de 916 firme şi companii din judeţ au fost radiate definitiv de la Registrul Comerţului. În prima jumătate a anului trecut, numărul societăţilor radiate a fost 1.026.
Dacă pe fondul situaţiei econo­mice actuale, sute de firme au fost închise, unii întreprinzători se încu­metă totuşi să pună bazele unor noi afaceri. E drept, numărul celor cu elan şi bani de investit în planuri de afa­ceri e mai mic decât anul trecut. Cu fiecare an, numărul noilor firme înfiinţate a scăzut.
De la începutul acestui an şi până la finele lunii iunie, Oficiul pentru Registrul Comerţului a înregistrat 1.283 de înmatriculări, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Dintre acestea, 674 sunt societăţi cu răspundere limitată (SRL), 345 persoane fizice auto­rizate şi 254 – întreprinderi indivi­duale.
În 2013, 700 de firme şi companii arădene au intrat în faliment, potrivit evidenţelor Oficiului Naţional al Re­gistrului Comerţului (ONRC).

Recomandările redacției