inundatiiUn olandez, proprietarul unei ferme din Sintea Mare, este acuzat de câţiva localnici că a spart malul unui canal de colectare a apelor, astfel încât suprafeţe întinse de teren aflate în aval au fost inundate. De suferit au nu doar proprietarii terenurilor, ci şi proprietarul unei stupine. Acesta susţine că albinele din aproximativ 50 de stupi ar fi murit din cauza apelor, care au ajuns la câţiva centimetri de partea de jos a stupilor. „Olandezul a spart malul de la un canal colector. Toată pădurea din aval, în suprafaţă de vreo 200 de hectare, este inundată. Vreo 50 de stupi sunt afectaţi, pentru că stau de două săptămâni în apă. Ieri, mai lipseau doi centimetri şi apa intra în lăzi”, povesteşte Nicu Matiuţ, proprietarul stupinei. Acesta mai povesteşe că nivelul apei atinge pe alocuri şi un metru. „În zona respectivă nu se mai poate intra decât foarte greu. În general, nivelul apei are vreo 80-90 de centimetri, dar sunt zone în care apa are şi un metru. Foarte puţin teren a mai rămas neacoperit de apă”, mai spune Matiuţ.
Dimitrie Unc, inspector în cadrul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare confirmă faptul că s-a produs o spărtură în malul canalului. „Se pare că au spart malul canalului. Spărtura a fost făcută pe raza comunei Sintea Mare, iar terenurile afectate sunt pe raza oraşului Chişineu-Criş. Noi pompăm apa, atât cât putem, dar au deranjat canalul înainte de staţia de pompare. Apa s-a scurs astfel în albia veche a Crişului”, susţine Unc.
Păgubiţii au depus plângeri la Poliţie şi primării
Supăraţi că şi-au văzut pământul sub ape, câţiva localnici, au depus reclamaţii la primăriile din Sintea Mare şi Chişineu-Criş, dar şi la Poliţie. „Nu s-a spart niciun dig acolo, aşa cum s-a spus iniţial. Canalul respectiv colecta apa de pe holdele oamenilor prin intermediul unei conducte. Fiindcă acea conductă avea diametrul prea mic, olandezul a scos-o. Oamenii trebuie să fie conştienţi că noi nu putem întoarce sensul în care curge apa”, a declarat Valentin Erdoş, primarul comunei Sintea Mare. În ceea ce priveşte solicitarea depusă la Primăria Chişineu-Criş, trebuie spus că proprietarii de terenuri au cerut constituirea unei comisii pentru evaluarea pagubei. În răspunsul trimis de reprezentanţii Primăriei se arată că „prefecţii îndeplinesc următoarele atribuţii specifice pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale; numesc comisia alcătuită din specialişti pentru evaluarea pagubelor produse în urma fenomenelor hidro­- meteorologice periculoase”, astfel încât autorităţile locale nu au atribuţii în acest domeniu. Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, a ţinut însă să precizeze că „în prima fază trebuie să se întrunească Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă care trebuie să evalueze pagubele. Dacă acel comitet local constată că nu există specialişti care să facă o evaluare corectă a pagubelor, trebuie să trimită o solicitare la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin care să solicite sprijin, pentru realizarea evaluării.”
Oamenii legii fac cercetări
Pe de altă parte, reprezentanţii firmei deţinute de olandez, susţin că ei nu au nicio vină. „Nu am spart niciu mal şi nu am scos nicio conductă”, susţine Tiberiu Tabar, unul dintre cei care lucrează pentru cetăţeanul olandez. În sprijinul celor declarate de Tabar vin şi alţi săteni, care susţin că olandezul nu a făcut decât să sape şanţuri pentru a-şi feri parcela de hoţi. Şanţurile au fost săpate anul trecut, iar anul acesta apa s-a deversat pe vechea albie a Crişului, provocând pagube celor din aval. La rândul său, Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad susţine că oamenii legii au început cercetările, pentru a afla ce s-a întâmplat. „S-a înregistrat o sesizare din partea a trei localnici. Acum Poliţia face cercetări, pentru stabilirea stării de fapt”, a declarat Camelia Tuduce.

  • Vasi spune:

    Tocmai un olandez a facut treaba treaba asta, ei care ar treui sa fie experti in canale, desecari si lucrari hidrotehnice…

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției