PSD a venit la guvernare pentru a găsi soluții la problemele grave ale oamenilor și ale economiei naționale. PSD mai face un pas pentru ca România să aibă mai multă energie electrică. Este finalizată dezbaterea și se votează în Senat proiectul legislativ pe care l-a inițiat, privind finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a unor hidrocentrale abandonate, deși investițiile făcute se ridică la sute de milioane de euro, susține senatorul Eusebiu Pistru.

România nu-și mai poate permite să abandoneze amenajări hidrotehnice în care s-au investit sute de milioane de euro, bani publici, în actualul context, când deficitul de energie a aruncat prețurile-n aer.

Inițiativa PSD protejează mediul, dar în egală măsură, asigură cadrul legislativ pentru ca investițiile – multe aproape gata – să fie finalizate și să aducă suplimentar, în sistemul energetic, zeci de mii de MW lunar, energie verde și foarte important, ieftină. Căci electricitatea produsă de hidrocentrale este cea mai ieftină, mai spune Pistru.

În egală măsuri sistemul energetic devine mai puternic, mai stabil și mai fiabil, fapt care va aduce multă ordine și stabilitate în aprovizionarea noastră cu energie.

Ce prevede proiectul

-Scoaterea din zona ariilor protejate a amenajărilor hidrotehnice și asigurarea unei distanțe de protecție de 100 de metri între acestea restul ariei protejate.

Ce rezolvă

-Vor fi reluate rapid și finalizate următoarele investițiile majore:

Răstolița – hidrocentrală realizată în proporție de 92%, la care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro și care poate produce lunar peste 9000 MWH;

Valea Jiului – hidrocentralele Bumbești – realizată 90%; Dumitra-realizată 98%, pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro și care pot aduce în sistem peste 21000 de MWH, în fiecare lună.

Peste 300.000 de locuințe ar putea fi alimentate cu energie electrică, tot timpul, prin producția acestor hidrocentrale.

Recomandările redacției