Sute de persoane au participat, marţi, la un pro­test în faţa Curţii Supreme a Statelor Unite împo­triva noilor prevederi legale care restricţionează dreptul femeilor de a face avort, promulgate recent în opt state americane, potrivit Reuters.
Printre protestatari s-a aflat şi senatorul Amy Klobuchar, care intenţionează să intre în cursa pentru alegerile prezidenţiale din 2020. „Nu le vom permite să ducă această ţară înapoi în trecut. Suntem aici pentru a le spune că ajunge!”, a declarat aceasta.
„Această naţiune a fost construită pe spatele femeilor şi a fost crescută în pântecele lor, iar drepturile noastre nu pot fi supuse dezbaterilor”, a declarat democrata Ayanna Pressley, pre­zentă şi ea la protest.
Protestul de la Washington vine în contextul în care Senatul statului Alabama a votat săptămâna trecută o lege care interzice avortul în aproape toate formele sale, excepţie făcând situaţiile în care sarcina pune în pericol sănătatea mamei. Guvernatorul republican al statului, Kay Ivey, a promulgat această lege, aceasta devenind cea mai severă lege referitoare la avort din Statele Unite.
Demersul face parte dintr-un efort întreprins de mai multe state americane de a determina Curtea Supremă a SUA să reanalizeze dreptul constituţional al femeii la avort.
Legi care limitează dreptul la avort au fost introduse în acest an în 16 dintre cele 50 de state americane. Patru dintre aceste legi interzic avortul din momentul în care pot fi detectate bătăile inimii la embrion.
Şi Organizaţia Naţională pentru Femei (National Organisation for Women – NOW) a calificat legea drept neconstituţională.
„E un demers clar de a strânge sprijin politic pentru candidaţii care vor veni cu platforme anti-avort la alege­rile viitoare şi funcţionează ca o ame­ninţare directă la adresa sănătăţii femeilor, a independenţei lor şi a dreptului de a-şi căuta fericirea”.

Recomandările redacției