Sute de petiții și sesizări au depus contribuabilii arădeni, la Casa Județeană de Pensii, în decursul anului trecut. De asemenea, zeci de litigii au fost înregistrate, în cazuri în care arădenii contestau decizii de pensionare.

Anul trecut, CJP a fost implicată în 123 de de litigii, cea mai mare parte de natura asigurărilor sociale. Litigiile au avut ca obiect principal contestarea deciziilor de pensionare emise de Casa Județeană de Pensii. Mai precis, unii arădeni nu au fost mulțumiți de modul în care li s-au stabilit sau recalculat pensiile. Astfel, în mai multe cazuri au cerut recalcularea prin luarea în calcul a perioadelor în care salarizarea s-a făcut în acord global. Au existat de asemenea litigii pentru actualizarea pensiilor magistraților, precum și pe legi speciale.

La începutul acestui an, în ceea ce privește gradul de soluționare, dintr-un număr total de litigii, 18 au fost soluționate în favoarea Casei Județene de Pensii și 11, în defavoarea instituției. Pe rolul instanțelor de judecată se mai află 131 de cauze.

În 12 luni ale anului trecut au fost înregistrate 267 de contestații împotriva deciziilor de pensie emise de Casa Județeană de Pensii.  Un număr de 200 s-au soluționat deoarece nu făceau obiectul unei contestații. Trebuie astfel menționat că, deși mulți pensionari sunt nemulțumiți de câți bani primesc de la stat, Casa de Pensii nu este responsabilă, întrucât calcularea s-a făcut în conformitate cu legislația.

Constribuabilii și instituții publice au depus nu mai puțin de 405 sesizări, acestea fiind solucționate în decursul anului trecut.

„Direcția Economică a Casei Județene de Pensii a colaborat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, pentru depistarea persoanelor care au beneficiat de indfemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului sau de indemnizație de șomaj și au desfășurat activitate în baza unui contract de muncă“, au precizat reprezentanții Casei Județene de Pensii, într-un raport al activității pe anul precedent.

Trebuie spus că în atenție au fost și pensionarii care cumulează ilegal pensia cu salariul. „În cursul anului 2018 au fost întocmite un număr de 58 de referate pentru persoane care au cumulat nelegal pensia cu venituri din salarii, convenții civile sau activități independente“, au mai menționat reprezentanții instituției.

Recomandările redacției