absolventi someriAbsolvenţii au îngroşat rândurile şomerilor arădeni. În jur de 400 de tineri absolvenţi arădeni s-au înscris în evidenţa Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, ca persoane aflate în căutarea unui serviciu. Printre tinerii care au apelat la agenţia de şomaj se numără atât cei care au trecut cu brio de bacalaureat, cât şi cei care au picat examenul maturităţii. Tinerii care nu reuşit să-şi găsească un job în două luni de la absolvire pot primi bani de la stat, cu condiţia să fi apelat la AJOFM pentru căutarea unui loc de muncă.
Mulţi dintre tinerii care nu au reuşit să promoveze examnul de la bacalaureat s-au înscris în evidenţele agenţiilor de ocupare a forţei de muncă. În cele mai multe cazuri, interesul pentru căutarea unui loc de muncă, în lipsa diplomei de bacalaureat vine din partea părinţilor şi nu a tinerilor, un fapt recunoscut de reprezentanţii agenţiilor de şomaj.
Tinerii care au terminat o formă de învăţământ şi nu au un loc de muncă pot beneficia pentru şase luni, de o indemnizaţie de şomaj de 250 de lei, aceasta putând fi acordată şi absolvenţilor de liceu care nu au promovat examentul de bacalaureat. Condiţia este ca mai întâi, aceştia să se înscrie în evidenţa AJOFM, ca persoane aflate în căutarea unui loc se muncă. „De la data absolvirii, tinerii au avut un termen de 60 de zile să se înscrie la AJOFM, ca persoane în căutarea unui loc de muncă. Dosarele s-au putut deci depune până la data de 31 iulie. Dacă în această perioadă, cu ajutorul nostru, aceştia nu au reuşit  să-şi găsească un serviciu potrivit pregătirii profesionale, absolvenţii cu, sau fără diplomă de bacalaureat au dreptul să îşi depună un al doilea dosar, pentru indemnizaţie de şomaj. Acesta se poate depune începând cu data de 1 august. Indemnizaţia de şomaj, în cuantum de 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă, adică de 250 de lei se acordă pe o perioadă de şase luni“, a susţinut Mihaela Jude, inspector superior al AJOFM Arad.
Trebuie spus că, indemnizaţia de şomaj nu se acordă automat tuturor celor care s-au înscris în termenul legal de 60 de zile de la absolvire, ci se acordă la cerere.
Astfel, valul de dosare depuse de tinerii arădeni a ridicat rata şomajului de la 3,14 la sută, la 3,34 la sută. În          evidenţa AJOFM Arad sunt în prezent un număr de 6.959 de persoane fără serviciu, faţă de 6.561 în urmă cu o lună. „Creşterea numărului de şo­meri este determinată de înscrierea absolvenţilor în evidenţele noastre“, a precizat Mihaela Jude.
La toamnă, numărul arădenilor fără loc de muncă ar putea creşte din nou, după sesiunea de toamnă a bacalaureatului.

Recomandările redacției