ajutoareLa mai multe primării din judeţ au ajuns sute de tone de ajutoare alimen­tare de la UE, iar de săptămâna viitoare va începe distribuirea alimen­telor în municipiu. În această perioadă, mii de arădeni nevoiaşi – pensionari, persoane cu handicap sau şomeri vor primi alimente.
Consiliul Judeţean monitorizează de­rularea Planului European de Fur­ni­zare de Ajutoare alimentare, provenind din stocurile de intervenţie comunitare destinate persoanelor celor mai defavorizate din Romania. La Terminalul Cargo al Aeroportului Internaţional Arad sunt depozitate stocurile de alimente, de unde sunt transportate către pri­mării. Aradul a primit deja opt din totalul de cele nouă alimente. Stocurile pentru judeţul nostru cuprins în total: 717,825 tone de făină, 391,116 tone de mălai, 26,85 tone de paste, 242,19 tone de ulei, 42,96 de de tone roşii în suc propriu, 22,608 tone de zacuscă, 16,11 tone de conserve de carne porc, 13,447 tone de miere şi 127,148 tone de zahăr. „Produsele alimentare pentru persoanele defavorizate au început să ajungă în judeţul nostu cu începutul lunii septembrie. Până acum s-au primit din totalul de 1.670 de tone destinate Aradului s-au primit 1.350 de tone. În prezent mai avem aproximativ 450 de tone la terminalul Cargo al Aeroportului Arad, pentru că deja au fost distribuite 900 de tone autorităţilor locale. Din cele nouă categorii de ali­mente cuprinse în program au venit opt, conservele de carne fiind aşteptate să ajungă la sfârşitul lunii octombrie. Distribuţia către beneficiari a început deja astfel că sunt deja localităţi care au primit ajutoare“, a susţinut Cristian Drăgan, administrator public al judeţului Arad.
Noi beneficiari în liste
De aceste ajutoare trimise de Uniunea Europeană în cadrul programului PEAD 2013 beneficiază familiile şi persoanele singure beneficiare de ajutor social, persoanele cu handicap grav şi accentuat, pensionarii sistemului public de pensii cu venituri sub 400 lei, şo­merii, beneficiarii unor legi speciale (ve­terani, deportaţi, deţinuţi politici, etc). O persoană beneficiază de ajutor – produse alimentare – o singură dată în ca­drul planului şi pentru o singură cate­- gorie de persoane defavorizate căreia îi aparţine la data distribuirii ajutoa­relor, chiar dacă se regăseşte la acea dată în mai multe dintre categoriile de mai sus.
Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, în perioada următoare numărul beneficiarilor va creşte, întrucât vor mai fi înscrişi în liste noi persoane încadrate în categorii. „Cele mai multe persoane defavorizate sunt în municipiu, iar de săptă­mâna viitoare va începe distri­buţia. În prezent avem aproxi­mativ 43.000 de beneficiari, urmând să mai facem o nouă evaluare a persoanelor care au intrat în catego­riile de beneficiari eligibili în pro­- ­gram, după 31 august 2013 şi până la final de an. Anul trecut, numărul beneficiarilor de ajutoare de la Uni­unea Europeană a fost de 45.000 şi estimăm că şi anul acesta vom avea cam tot atâţia beneficiari“, a mai spus Cristian Drăgan.

Recomandările redacției