Sute de vârstnici arădeni au primit ajutoare de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, în decursul anului 2018. Vorbim de ajutoarele nerambursabile acordate pentru persoanele vârstnice cu situație financiară modestă și pentru cei cu diverse probleme de sănătate. În timp ce unii pensionari au primit sprijin financiar pentru intervenții chirurgicale, alții au fost ajutați ca să poată face față cheltuielilor de iarnă. Conducerea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) susține că, numărul solicitărilor a fost în ușoară creștere. Mai mult, vârstnicii au cerut mai mulți bani ca să se poată descurca decât în anii trecuți.

Sistemul de ajutor reciproc pentru pensionari – unul la îndemână, scoate sute de bătrâni impas și chiar îi ajută să se poată trata de boli grave. Pentru că lunar cotizează câte puțin, în funcție de posibilități și pentru că sunt buni platnici atunci când trebuie să își restituie datoriile, vârstnicii membri ai CARP primesc sprijin.

Un număr de 520 de vârstnici arădeni au primit ajutoare nerambursabile ca să își poată asigura parte din tratamentele medicale în stațiuni. Alte sute au primit bani pentru intervenții medicale și analize. „În 2018 am acordat ajutoare nerambursabile pentru 520 de cazuri pentru care s-a solicitat cota parte din cheltuielile de tratament în stațiuni. Mai precis vorbesc despre vârstnicii care primesc bilete de tratament de la Casa de Pensii. Am acordat 410 ajutoare pentru cazuri în care a fost nevoie de ochelari, operații oculare, aparate auditive și proteze. În cazul cataractei, un cristalin implică un cost de peste 2.000 de lei, iar un aparat auditiv în jur de 4.000 de lei. Cu ajutorul nostru își pot asigura acestea ca să poadă duce o viață mai aproape de normalitate“, a susținut Lidia Dan, președintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Arad. În total, ajutoarele acordate pentru acești vârstnici au depășit 60.000 de lei.

Pentru alți vârstnici, ajutoarele de la CARP au fost efectiv salvatoare. Sunt cazurile vârstnicilor ale căror venituri sunt la limita subzistenței. Cei cu pensii foarte mici au beneficiat de ajutoare în baza unor anchete sociale. „Anul trecut, am acordat 380 de ajutoare pentru vârstnici cu pensii până în 700 de lei, în baza anchetelor sociale“, a completat președintele CARP Arad.

Vârstnicii care sunt membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor au o serie de alte avantaje.

Între acestea se numără cantina, parte din costurile mesei de acolo fiind subvenționate de CARP. Cantina CARP se găsește pe strada Grigore Alexandrescu.

Cei care doresc să fie membri trebuie să plătească minim o cotizaţie lunară de 1 la sută din pensie şi încă o contribuţie de 3 lei lunar. Cei care doresc să se retragă își primesc oricând banii înapoi. În prezent, CARP are peste 16.000 de vârstnici.

Recomandările redacției