Primul eveniment organizat de FunkForum este pelerinajul anual la mănăstirea Maria Radna

Primul eveniment organizat de FunkForum este pelerinajul anual la mănăstirea Maria Radna

FunkForum, asociaţia jurnaliştilor din România şi Ungaria care lucrează pentru mass-media în limba germană, organizează în zilele 2 şi 3 august două evenimente religioase la Radna şi Sântana, unde sunt aşteptaţi toţi şvabii bănăţeni, atât din ţară cât şi din străinătate.

Primul eveniment este pelerinajul anual la Mănăstirea Franciscană Maria Radna şi va avea loc sâmbătă, 2 august. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din mănăstire este vizitată de germani de mai bine de 300 de ani, aşadar pelerinajul este o tradiţie care nu putea lipsi din programul evenimentelor. Adrian Ardelean, directorul excecutiv al FunkForum, declară: „În viaţa credincioşilor catolici, pelerinajele la sanctuarele dedicate Maicii Domnului joacă un rol important. Aşa este şi în cazul şvabilor bănăţeni. Aici obişnuiau ei să vină în pelerinaj cu părinţii şi bunicii lor, să-şi plângă amarul şi să se roage pentru ei şi pentru cei dragi lor Sfintei Fecioare. O dată pe an, în ultimii patru ani, şvabii bănăţeni de pretutindeni au ocazia să retrăiască aceste momente şi o fac, chiar dacă trebuie să parcurgă peste o mie de kilometri până aici.”

Programul cuprinde cântece tradiţionale mariene, drumul crucii şi o liturghie oficiată de Episcopul Marin Roos din Timişoara şi Episcopul Reinhard Hauke din Germania. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociaţia Şvabilor Bănăţeni din Munchen.

Cel de-al doilea eveniment este ruga de la Sântana, o sărbătoare străveche organizată duminică, 3 august. Kirchweih-ul, cum mai este numit, este comemorarea zilei în care a fost sfinţită biserica din localitate şi este de o importanţă majoră pentru şvabi. Activităţile pregătite pentru ziua de duminică sunt tradiţionale sărbătorii: înălţarea pomului împodobit, marşul perechilor în costum popular, dans şi balul de Kirchweih. Va mai avea loc şi o licitaţie pentru buchete de rozmarin, o pălărie şi un batic. Fanfara, Sanktannaer Blasmusik, condusă de Josef Wunderlich şi Anton Kappes, va fi adusă de Asociaţia Sântănenilor din Germania.

Proiectul este susţinut financiar din fonduri ale Ministerului Federal German de Externe prin Institutul pentru Relaţii Externe ifa Stuttgart,  ale Guvernului României prin Departmanetul pentru Relaţii Interetnice şi Forumul German din Banat, şi ale Clubului Economic German Banat din Timişoara.

Daiana Dămăcuş

Recomandările redacției