Organizată pentru prima dată în 2008 de Biblioteca Județeană  „Alexandru D. Xenopol”,  în cadrul proiectului european  „ANIMALITER”,  Tabăra de ilustrație de carte de la Bata a ajuns anul acesta la cea de-a șasea ediție. Această ediţie reuneşte, în perioada 21-30 august, nouă tineri artiști din Franța, Rusia și România, precum urmează: Roxana Ocoș și Cezara Pădurean- Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”Arad ; Oana Nedelciu- Liceul de Arte Plastice, Timișoara; Ciprian Selegean- Universitatea din Portmouth, Marea Britanie; Hélène Humbert și Hector Bouhier- Universitatea din Strasbourg, Franța;  Evgenia Ivleva și Dmitrii Mineev-  Universitatea Pedagogică din Tula, Rusia; Ramon Roman- Facultatea de arhitectură din Bursa, Turcia.
Conducătorul artistic al taberei este, ca de obicei, profesorul Florin Florea de la Universitatea de Arte din Cluj.
„Tema centrală a ediției din acest an este «Copacul», tinerii artişti urmând a ilustra trei  texte : două povestiri din literatura universală -«Inima de foc a lui Danko»,  de Maxim Gorki, și  «Omul care  sădea copaci», de Jean Giono-, şi unul din literatura română- «Brad  bătrân», de Nicolae Iorga. De asemenea, artiștii vor caligrafia fragmente din textele selecționate în limbile de origine, respectiv în rusă, în franceză și în română”, ne spune Lucia Bibarţ, res­ponsabilul P.R. al Bibliotecii Judeţene.
Respectând o tradiție începută tot în 2008, va fi realizat și un spectacol cu copiii de la Școala Gimnazială  din Bata, tema spectacolului fiind aceeași cu cea a atelierului de creație. Cât despre realizator, acesta este un „fost Amifran“, şi anume Cristian Călbează, proaspăt student la Universitatea din Kent.
Lucrările de la Bata vor fi reunite într-o expoziție al cărei vernisaj va avea loc în data de 23 septembrie (ora 18.00), la Muzeul de Artă al Complexului Muzeal Arad (str. Gheorghe Popa de Teiuş nr. 2 – 4, etaj II).

Recomandările redacției