Tabără Internațională, ajunsă la a opta ediție, găzduită de Bata

0
413

În ultima decadă a lui august, comuna Bata – respectiv chiar localitatea de reședință  a comunei –  va găzdui  participanții celei de-a opta ediții a Taberei Internaționale de Caligrafie și Ilustrație. Dat fiind succesul edițiilor anterioare, succes datorat atât inițiatorilor și organizatorilor dar și generoaselor gazde – Primăria Comunei Bata, în frunte cu primarul ei Ion Micurescu –  care i-a primit cu brațele deschise pe „internaționalii“ participanții la Tabără. Despre această frumoasă manifestare ne-a dat detalii chiar cel care a inițiat-o și organizat-o, profesor Florin Didilescu, director  al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol“ din Arad.
O tabără cum nu e alta
„Fidelă temelor proiectelor europene ANIMALITER şi ET LETTERA, la care a participat între anii 2008-2012, Biblioteca Judeţeană «Alexandru D. Xenopol» organizează la Bata, județul Arad, în perioada 20 – 28 august, Tabăra internaţională de caligrafie şi ilustraţie de carte. La propunerea copiilor Școlii primare «Patrichie Popescu» din Bata, această a VIII-a ediţie va avea ca temă principală «Poveştile copilăriei». În urma unui demers pedagogic desfăşurat pe par- cursul anului şcolar 2015-2016, elevii au realizat o selecţie a celor mai îndrăgite zece poveşti din diferite părţi ale lumii dintre care nu vor lipsi cunoscutele Prâslea cel voinic şi merele de aur de Petre Ispirescu, Motanul încălţat de Charles Perrault sau Crăiasa Zăpezii de Hans Christian Andersen dar şi poveşti mai puţin cunoscute din Asia, Africa, Australia şi America“ a precizat profesorul Didilescu.
Participanții…
Iată cine participă. „Tinerii artişti înscrişi în proiectul Bata 2016 provin de la: Şcoala Superioară de Artă din Epinal, Franţa – Lou Bouquier, Marie Failla, Julie Legrand şi Flora Geraldine – Baude; Universitatea de Arte şi Design Cluj – Napoca – Iulia Pop; Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj – Diana Ţepeş-Onea; Liceul de Arte Sabin Drăgoi din Arad – Isabella Beatrice Madarasz şi Paul Babencu; Universitatea din Strasbourg – Patricia Batki. Conducătorul artistic al taberei va fi, precum în anii precedenţi, profesorul Florin Florea de la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca iar, mai vechea noastră cunoștință și mare prieten al Aradului, Alain Kauff din Strasbourg, va realiza reportajul foto al taberei“ a spus inițiatorul Taberei.
Ce se face, practic,
în tabără
Demersul fiind original, se impune o descriere a acestuia. „Pe parcursul celor opt zile, tinerii artişti vor trebui să caligrafieze şi să ilustreze fragmente din aceste poveşti. Opera colectivă – care va rămâne, precum în anii anteriori, în pa­- trimonial local – va fi o frescă realizată pe peretele unei case care delimitează curtea Şcolii Primare din Bata. Lucrarea, cu un declarat scop pedagogic şi artistic, îşi propune să înfrumuseţeze peisajul recreaţiilor copiilor de la Școala Gimnazială «Patrichie Popescu» din Bata. Va fi realizat (și) un spectacol cu copiii din Bata iar tema acestuia va fi aceeași cu tema atelierului de creație. Realizatorul spectacolului este un fost AMIFRAN, Cristian Călbează, student la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca“ a explicat profesorul Florin Didilescu.
Expozițiile de final
În final, se cuvine a spune că publicul va vedea tot ce s-a făcut acolo. Prima dată publicul bătan și mai apoi cel arădean. „Publicul din Bata este invitat la spectacolul de închidere şi la vernisajul expoziției în seara zilei de duminică, 28 august“ apoi, pentru arădeni – și pentru toți doritorii, firește! – va fi organizată o altă expoziţie „la Secția de Artă a Complexului Muzeal Arad, al cărei vernisaj va avea loc în ziua de marți, 27 septembrie, ora 17,30, cu ocazia celei de a șasea ediții a Simpozionului național cu participare internațională «Momente din istoria lecturii publice la Arad» organizat Biblioteca Judeţea­nă «Alexandru D. Xenopol» în perioada 26-29 septembrie 2016“ după cum a subliniat tot profesorul Didilescu în încheiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.