turismCadrele didactice care doresc pe viitor să organizeze excursii cu elevii vor trebui să apeleze la serviciile unei agenţii de turism, membră a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Această decizie este obligatorie şi va fi aplicată începând din acest an, potrivit unui proto­col semnat pe 20 decembrie 2012 între Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi ANAT. Acest protocol oficial prevede, printre altele elaborarea de către Ministerul Educaţiei şi ANAT a procedurii de achiziţio­- nare a pachetelor de servicii turistice de unităţile de învăţământ şi transmiterea către Inspectoratul Şcolar Judeţean a obli­gaţiei de a nu mai permite efectuarea nici unei excursii cu elevi, fără un dosar care să includă contractul cu agenţia de turism, copia licenţei, a asigurării, includerea unui profesor reprezentant.
De asemenea, este facilitată şi participarea elevilor şi cadrelor didactice la cursurile de formare organizate de ANAT în domeniul turismului. Principalele efecte scontate ale acestei măsuri sunt diminuarea fenomenului de turism la negru, garantarea unor servicii de transport şi de cazare, de calitate şi, nu în ultimul rând, excursii mai ieftine pentru elevi.
Reprezentanţii ANAT susţin că nici un profesor nu poate găsi un tarif de cazare mai bun decât la o agenţie de turism, care are contracte cu hoteluri şi pensiuni. Copiii au garanţia că vor beneficia de servicii de ca-litate, la preţuri mai mici şi totul e legal, la suprafaţă.

Recomandările redacției