padure

În urma unui control efectuat pe 13 martie, zi cu ghinion pentru anumite persoane, pe raza Ocolului Silvic Gurahonţ, au fost descoperite mai multe tăieri ilegale. Zona în care s-a descoperit prejudiciul se numeşte Valea Şătrii şi se află în administrarea Unităţii de Producţie 3 Honţişor. Din informaţiile noastre, controlul trebuia să ajungă într-un alt parchet, însă s-a produs o eroare în urma căreia se pare că până acum s-au descoperit lipsuri care totalizează 50 de metri cubi de masă lemnoasă. Gurile rele spun că s-ar încearca găsirea unor vinovaţi, care să fie sancţionaţi, pentru ca firma care exploatează parchetul să nu-şi piardă autorizaţia, în condiţiile în care ar beneficia de sprijinul directorului Direcţiei Silvice, Teodor Ţigan.  Localnicii povestesc că dacă într-o primă fază se vorbea de o singură persoană care să fie trasă la răspundere, acum s-ar impune găsirea celui de-al doilea vinovat, pentru că prejudiciul ar fi prea mare pentru a fi imputat unui singur muncitor. „Suprafaţa de pădure aflată în exploatare acolo este predată unui agent economic. Prin sat se vorbeşte că respectivul agent economic ar încearca să dea vina pe un «acar Păun», adică pe un drujbist. Mai trebuie să găsească încă un vinovat, pentru că acea cantitate de material lemnos care a fost tăiată ilegal nu poate fi acoperită de o singură persoană, povesteşte unul dintre localnici. Sătenii din zonă susţin că pentru aflarea adevărului ar trebui o altă comisie, care să facă inspecţia în canton, pentru că ar avea date că prima inspecţie s-ar fi oprit la un moment dat, acţiunea de verificare fiind direcţionată spre o altă firmă. Mai mult, oamenii spun că aici s-ar fi petrecut şi alte nereguli, că s-ar fi făcut schimb de material lemnos între depozite, acestea fiind unul lângă celălalt, despărţite de un singur gard. De asemenea, se vorbeşte că firma protejată de Teodor Ţigan ar fi avut datorii către Direcţia Silvică, dar cu toate acestea ar fi fost lăsată în continuare să participe la licitaţii, deşi regulile RNP sunt foarte stricte în acest sens. Localnicii se mai întreabă cum se fac aceste licitaţii şi de ce doar un anumit agent economic câştigă licitaţiile.

Şeful de ocol aşteaptă finalizarea verificărilor

În ceea ce priveşte prejudiciul descoperit recent, Marcel Oprea, şeful Ocolului Silvic Gurahonţ, susţine că a fost constituită o comisie care să analizeze situaţia. „Comisia respectivă nu şi-a finalizat activitatea. Prejudiciul descoperit va fi imputat agentului economic sau drujbistului care a doborât arborii. Trebuie să ştiţi că s-a descoperit că arborii despre care s-a crezut iniţial că sunt nemarcaţi erau de fapt marcaţi. În zonă au fost făcute anumite lucrări şi a fost acoperită marca. Să ştiţi că există şi varianta ca agentul economic să-şi piardă dreptul de a exploata, dar acest lucru se stabileşte în funcţie de valoarea pagubei. Deocamdată nu mă pot pronunţa”, a declarat Oprea. Acesta a mai spus că în alte cantoane nu au mai fost descoperite probleme similare, în urma controalelor efectuate.

Mai trebuie spus că nici directorul Direcţiei Silvice, nici purtătorul de cuvânt al instituţiei nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri, astfel încât am formulat o solicitare scrisă, pentru a afla mai multe amănunte cu privire la cele întâmplate pe Valea Şătrii.

 • drujbistu vermorel spune:

  Mishto cu „solicitarile scrise la Directia Silvica” nea Lucica, crezi ca miroase asa putin, putin a santaj? Sau e un simplu demers jurnalistic, onest, in beneficiul corectei informari a cetateanului? A cetateanului Buzna bineinteles! Doar ce credeati……..

 • anonim spune:

  Domnule Oprea Marcel, nu incercati sa mintiti ca se vorbeste in curte voastra cum sau marcat lemnele dupa ce a trecut primul control sa va salvati pielea nu numai pe „M….U”. Lucrarile de care vorbiti M….u le face in fiecare parchet pe care il exploateaza , dar culmea, dece trebuie sa treaca buldozerul tocmai pe unde sunt lemnele de valoare ?

 • Cristi M spune:

  Agentul economic fura prea putin in comparatie cu padurarul CIOBA CRISTI , care nu plateste nimic la inspecti fiindca este si sluga la inginerii silvici. In fiecare an sustrage fraudulos pe putin 1000 „o mie” de arbori si nu se ia nici o masura !!!

 • Vio spune:

  Cioba Cristian cel mai mare hot!!!
  Dar este protejatul celor de la OS Gurahont ca ii sponsorizeaza
  ASTEPT O INSPECTIE PE VALEA REA

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției