Talibanii au rămas fără site-urile web

0
354

Cinci site-uri oficiale ale talibanilor par să fi dispărut de pe internet. Constatarea a fost făcută vineri seara târziu de cotidianul „The Washington Post”, dar deocamdată nu e clar dacă este vorba despre o eroare tehnică sau sunt alte cauze.

Talibanii operează site-uri web separate în limbile paştună, dari, arabă, urdu şi engleză. Toate cinci nu mai puteau fi accesate vineri seara.

O purtătoare de cuvânt de la CloudFlare, companie de securitate cibernetică ce asigură protecţia site-urilor talibane, nu a răspuns imediat unei solicitări de clarificări pe acest subiect, precizează Reuters, preluată de Agerpres.

Cele cinci site-uri erau esențiale pentru ca gruparea islamistă să-și transmită mesajele oficiale atât în interiorul, cât și din afara Afganistanului, scrie The Washington Post.

Site-urile au fost deconectate brusc, ceea ce ar putea fi un semn că măsurile de limitare a accesului online al talibanilor au început să se intensifice.

SITE Intelligence Group, care monitorizează activitatea online a teroriștilor, a anunțat că și numeroase grupuri de WhatsApp folosite de talibani au fost închise. WhatsApp, serviciu de chat criptat utilizat pe scară largă în întreaga lume, este deținut de Facebook, companie ce a șters conturile oficiale ale talibanilor.

Twitter, în schimb, nu a urmat o politică similară de închidere a conturilor talibanilor și a permis funcționarea lor atât timp cât respectă regulile referitoare la conținutul inacceptabil, cum ar fi incitarea la violență. Asta reflectă atât politica diferită a acestei corporații, cât și neclaritățile care există în politica și legislația americană, menționează The Washington Post. Astfel, Departamentul de Stat a desemnat talibanii pakistanezi drept organizație teroristă străină, dar nu a aplicat aceeași etichetă talibanilor afgani. Cu toate acestea, talibanii afgani figurează pe lista entităților sancționate de Departamentul american al Trezoreriei.

De ani de zile, talibanii folosesc cu pricepere rețelele sociale și internetul pentru a-și răspândi mesajele, prezentându-se ca o armată care urmărește să elibereze Afganistanul de sub ocupația străină și să restabilească modelul tradițional al legii islamice. În același timp, talibanii au căutat să își atenueze imaginea nefavorabilă de forță insurgentă brutală, dornică de răzbunare, după ce armata SUA i-a alungat de la putere în urmă cu 20 de ani.

 

Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.