Talibanii s-au instalat în palatul prezidențial, în Afganistan

0
240

 

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraş important care rămăsese sub controlul forţelor guvernamentale afgane. Evenimentele s-au desfăşurat cu repeziciune. Preşedintele ţării a fugit din Kabul, spunând că a vrut să evite o baie de sânge.

 

Între timp, talibanii s-au instalat chiar în palatul prezidenţial, de unde au şi ţinut o conferinţă de presă, iar centrul acţiunii s-a mutat, duminică seara, pe aeroportul din Kabul, singura poartă de intrare şi ieşire din ţară unde controlul încă este deţinut de americani. Sunt scene de adevărat haos, pe măsură ce oamenii speriaţi vor să fie evacuaţi cât mai repede.

 

Pe retelele de socializare apar imagini cu oameni speriaţi pe străzile din Kabul, în toiul nopţii, care se îmbulzesc în speranta de a ajunge pe aeroport pentru a părăsit tara.

 

United Airlines, British Airways si Virgin Atlantic au anunţat că au redirectionat zborurile si nu mai tranziteaza spatiul afgan.

 

Purtătorul de cuvânt al biroului politic al talibanilor a declarat pentru postul de televiziune Al-Jazeera că războiul s-a încheiat în Afganistan şi că tipul de guvernare şi forma regimului vor fi clare în curând. El a subliniat si că doreşte să aibă pace cu toată lumea, că nu doresc să trăiască în izolare şi vor să aibă relaţii cu comunitatea internaţională. De asemenea, Purtătorul de cuvânt al biroului politic al talibanilor a dat asigurări că femeile şi minorităţile sunt respectate.

 

Drapelul american a fost retras de la ambasada SUA la Kabul, iar personalul se află aproape în întregime la aeroport în aşteptarea evacuării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.