O tânără din Elveția risca o amendă de 100 de franci pentru că și-a aprins prea devreme luminițele de Crăciun, potrivit site-ului 20min.ch.

Poliția a trebuit să intervină după ce locuitorii unui sat elvețian de lângă Zurich au depus o plângere împotriva unei vecine care își aprinsese decorațiunile de Crăciun de la mijlocul lunii noiembrie.

Așadar o femeie în vârstă de 32 de ani, care locuiește în satul Glattfelden, la nord de Zurich, și-a împodobit exteriorul casei cu mii de luminițe și decorațiuni de Crăciun încă de la mijlocul lunii noiembrie. Nu și-a imaginat însă că acest lucru nu va fi deloc pe placul unora dintre vecini, care au depus o plângere pentru „nerespectarea începutului perioadei de Advent”.

Adventul, perioada în care creștinii trebuie să se pregătească pentru nașterea lui Hristos, începe în mod normal în a patra duminică înainte de Crăciun, adică, anul acesta, la 28 noiembrie, deși calendarele tradiționale de Advent încep numărătoarea inversă la 1 decembrie.

Ca urmare a plângerii, o patrulă de poliție s-a deplasat la domiciliul tinerei și a informat-o că trebuie să stingă totul, deoarece iluminatul excesiv deranja vecinii. În plus, pentru că și-a aprins decorațiunile de Crăciun prea devreme, ea risca și o amendă de 100 de franci elvețieni (aproape 100 de euro).

Într-adevăr, o reglementare locală prevede că luminițele de Crăciun pot fi aprinse doar începând cu prima zi de Advent și numai până la 6 ianuarie. În plus, luminile trebuie să fie stinse între orele 1:00 și 6:00 dimineața.

La nivel național nu există o astfel de prevedere, dar în comunitățile locale elvețiene, poliția poate stabili propriile reguli de liniște și ordine publică. Ca și zgomotul, lumina poate fi considerată o pacoste pe timp de noapte, mai ales dacă luminile sunt intermitente și dacă decorațiunile mai emit  și muzică sau alte sunete.

Tânăra s-a conformat și nu și-a mai aprins luminițele, dar a decis să adauge casei și mai multe ghirlande și decorațiuni festive, pentru a străluci și mai tare în prima zi de Advent, când va avea voie să le aprindă.

Recomandările redacției