Proiectul „Moștenitorii României muzicale”, care a pornit în 2018, a însemnat până în prezent peste 20 recitaluri și concerte la Sala Radio din București, precum și în centre culturale importante din țară, susținute de tineri muzicieni români cu o importantă carieră internațională, dar și două duble CD-uri apărute în 2019 și 2021 la Editura Casa Radio.

Din 2020, sub egida „Moștenitorii României muzicale” se organizează și un concurs pentru o bursă în valoare de 4.000 euro, oferită cu generozitate de Rotary Club Pipera. potrivit romania-muzical.ro.

În 2022, pentru a treia ediție a competiției „Moștenitorii României muzicale” s-au înscris 18 tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani, aplicațiile fiind transmise exclusiv online. Juriul care a analizat aceste aplicații este alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești: Ovidiu Andriș – manager interimar al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, Cristina Comandașu – manager Radio România Muzical, inițiatoarea proiectului, Ioan Dragoș Dimitriu – manager al Filarmonicii din Brașov, Răsvan Dumitru – șef partidă Orchestra Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, membru al Cvartetului Arcadia și director „Arcadia Chamber Music Classes”, Dan Popescu – membru delegat din partea Rotary Club Pipera și compozitor, violistul Răzvan Popovici – violist și directorul executiv al Festivalurilor SoNoRo și Liliana Staicu – directorul Orchestrelor și Corurilor Radio.

În 2022, bursa în valoare de 4000 euro va reveni pianistei Kira Frolu, care va susține, de asemenea, și recitaluri la Sala Radio din București și la Filarmonicile din Timișoara și Brașov. Este invitată și în calitate de solistă a Orchestrei Filarmonicii „Transilvania”, pe parcursul stagiunii 2023-2024.

Luând în considerare încurajarea cât mai multor talente românești, ținând cont și de nivelul profesional ridicat al tinerilor muzicieni prezenți în concurs, juriul a decis să acorde și alte beneficii profesionale concurenților.

Violoncelistul Jan Sekaci primește invitația de a concerta în calitate de solist al Orchestrei de Cameră Radio și al Filarmonicilor din Brașov și Timișoara, iar în stagiunea 2023-2024, alături de Orchestra Filarmonicii „Transilvania” din Cluj.

Soprana Aida Pascu și violonistul Ștefan Șimonca-Oprița vor realiza înregistrări de studio, organizate de Radio România Muzical.

Clarinetistul Petru Pane și violonistul Ștefan Șimonca-Oprița vor beneficia de burse SoNoRo.

Violonista Maria Marica, pianistul Nil Mladin și violoncelista Sofia Blându sunt invitați să formeze un trio, pregătit în cadrul unei burse Eufonia (Timișoara), cu concerte camerale la Timișoara și Brașov. De asemenea, trio-ul primește invitația de a participa la atelierul și concertele de muzică de cameră din cadrul 𝐀𝐫𝐜𝐚𝐝𝐢𝐚 𝐂𝐇𝐀𝐌𝐁𝐄𝐑 𝐌𝐔𝐒𝐈𝐂 𝐂𝐋𝐀𝐒𝐒𝐄𝐒 în vara acestui an.

Violonistul Ștefan Șimonca-Oprița (21 ani), student la Hochschule für Musik din Saarbrücken, este discipolul violonistul David Grimal, care l-a invitat să facă parte din ansamblul Les Dissonances, începând cu anul 2017. Ștefan a fost concertmaestrul Les Dissonances la concertele din cadrul festivalului Enescu – ediția 2021, dar a avut și evoluții solistice, alături de David Grimal. Palmaresul său include apariții solistice alături de mari scene ale lumii internaționale; se remarcă prin interesul deosebit acordat muzicii lui George Enescu.

Sursa: romania-muzical.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției