Personal, declaraţia Alinei Gorghiu nu m-a surprins. Pentru conformitate, menţionez că Alina Gorghiu, copreşedinta liberalilor, a afirmat că pe listele PNL nu se vor regăsi personae condamnate nici persoane asupra cărora planează suspiciuni de corupţie. O declaraţie cât se poate de corectă, ca enunţ public, dar cât se poate de ipocrită, atunci când vine din partea unui politician, mai ales dacă acesta este factor decizional, aşa cum e cazul Alinei Gorghiu.
Nu o cunosc personal pe doamna Gorghiu. Ca atare, nu pot să judec persoana ei. În schimb, ceea ce afirmă aceasta în spaţiul public poate şi trebuie să fie judecat. În primul rând, e foarte greu ca Alina Gorghiu şi PNL, în întreaga sa componenţă, să respecte acest enunţ. Politica, în sine, este predispusă corupţiei şi e normal ca asupra politicienilor – a unora dintre ei, ca să nu generalizez – să planeze suspiciuni de corupţie. „Normal”, ca termen, în măsura în care trăim în România, o ţară „normală”, dar în care cea mai cunoscută instituţie nu e nici Primăria, nici Parlamentul, nici Finanţele, ci DNA. Într-o astfel de normalitate e clar că politicienii sunt percepuţi, în marea lor majoritate, ca posibili corupţi.
Şi atunci? Cum să crezi într-o astfel de declaraţie, aruncată în spaţiul public – culmea ironiei, tocmai la Antena 3 – cu două luni şi-un pic înainte de alegerile parlamentare? Cât e de sinceră doamna copreşedintă şi câtă demagogie ascunde această declaraţie?  E foarte clar că o reformă a clasei politice este greu de realizat. Mai mult, e greu de dus până la capăt, indiferent de partidul la care ne referim. Cu atât mai greu este de realizat o astfel de reformă la un partid mare, cum se pretinde PNL. Să nu mergem mai departe şi să ne aducem aminte că în această vară, în judeţul nostru au candidat trei primari asupra cărora cu doar o lună înainte de alegeri s-a deschis procedura de urmărire penală. Trei candidaţi, primari pe funcţie, dintre care doi au câştigat un nou mandat, au beneficiat de încre­derea electoratului. Trei primari, trei candidaţi – coincidenţă sau nu – aparţinând tocmai PNL. Şi, aşa cum aceşti trei primari au avut propriul lor „bazin electoral” – exprimare tot made Gorghiu –, chiar şi cel care a pierdut alegerile, la fel şi unii posibili candidaţi pentru Parlament au propriul bazin electoral. Asta cu toate că asupra unora poate plana o suspiciune de corupţie, dar care până la o sentinţă definitivă beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Până şi Constituţia României subliniază dreptul de a alege şi de a fi ales.
Nu îmi doresc să par avocatul diavolului, să încurajez candidatura unora care îşi caută imunitatea prin intrarea în Parlament. Mi-aş dori o reformă drastică a clasei politice, o curăţenie generală în Parlament. Mi-aş dori să avem senatori şi deputaţi cu dosare curate. Dar oare se şi poate? Are, PNL, în speţă doamna Gorghiu, atâta putere să facă această reformă, să înceapă curăţenia în politică chiar din ograda proprie? Mă îndoiesc. Poate că un partid mai mic sau un partid nou – cum ar fi acest proiect politic numit USR, dezvoltarea naţională a USB-ului lui Nicuşor Dan – ar putea duce la bun sfârşit o astfel de curăţenie. Dar un partid mare e mult mai greu de „albit”. Sunt prea multe interese, prea multe presiuni. Astfel, pe cale de consecinţă, declaraţia Alinei Gorghiu e fie o tandră demagogie, fie o sinucidere politică anunţată. Personal, înclin spre prima variantă…

Recomandările redacției