IMG_8633 IMG_8635 IMG_8638 Almas IMG_8643 IMG_8532 Almas IMG_8514 IMG_8518 IMG_8505 AlmasAceste două activități mai deosebite au avut loc săptămâna trecută în comuna Almaș. Este vorba de „Târgul Cilului“, ținut sâmbăta în satul Cil și „Festivalul Fanfarelor“ din centrul de comună Almaș, derulat duminica.
Târgul Cilului
Manifestarea „Târgul Cilului“ se ține conform obiceiului după sărbătoarea Sfintei Marii – care anul acesta a fost joia trecută. Astfel, sâmbăta trecută, la ora 10 a fost momentul deschiderii oficiale a Târgului, ce s-a făcut în prezența primarului comunei Almaș – de care aparține satul Cil, Teodor Avram dar și a viceprimarului Aurel Ginu Costea și a consilierilor locali. Au fost prezenți la târg și deputatul Dorel Căprar împreună cu Florin Tripa, consilier județean. Ei au fost întâmpinați de câțiva tineri săteni cu tradiționala „pâine și sare“ – de fapt un frumos colac rumen.
„Mă bucur să văd atâția localnici la acest târg și doresc să-i asigur că eforturile lor vor fi răsplătite. Am inițiat formarea unei comisii de înscriere a tuturor celor prezenți într-un concurs. După jurizare comisia a stabilit atribuirea unor premii pentru cele mai frumoase produse prezente la târg. În plus vreau să-i asigur pe consătenii mei că în acest an, printre obiectivele ce ni le-am propus este cel de a asfalta și alte străzi din Cil și Rădești “ a încheiat edilul din Almaș.
La târg au fost prezenți un număr mare de localnici, fiecare aducând ce au avut ei mai reprezentativ din rodul muncii lor: unii au venit cu animale – din cele pe care le cresc în gospodărie, alții cu produse legumicole ori cu fructe.
Până la urmă, ținându-se cont de aspectul și valoarea exponatelor, fiecare participant a fost premiat cu unele sume de bani și obiecte casnice pentru a răsplăti atât efortul realizării lor cât și pe cel aducerii lor la târg, ținându-se cont de canicula de afară.
În plus, primul edil a oferit tuturor câte o porție de gulaș. Aceasta  deși la târg se găseau tot felul de produse alimentare.
Au fost derulate și activități sportive – știut fiind faptul că în comuna Almaș  există o redutabilă echipă de oină.
A urmat un frumos program folcloric, cu cântece și jocuri populare, seara încheindu-se cu un deosebit spectacol pirotehnic – focurile de artificii luminând cerul nopții.
Festivalul Fanfarelor, dar și sport
Ziua de duminică a fost oarecum acaparată de tradiționala întrecere între fanfare. Astfel, „Festivalul Fanfarelor“ de la Almaș a fost o bună ocazie de a mai prezenta și alte realizări din comună.
„Ne bucurăm că am putut inaugura, duminică, terenul de fotbal. Stătea rău să avem sală de sport și să nu avem teren de sport, mai precis de fotbal așa cum sunt cerințele. Am organizat și un meci amical cu această ocazie, echipa din Almaș întâlnind-o pe cea din Șilindia. Au fost peste 500 de spectatori la meci și cu toate acestea n-am avut nici o problemă de disciplină ori dezordine. L-am avut ca oaspete pe consilierul județean daniel Negrea care e prezent mereu la orice activitate avem în comună“ a subliniat primarul Teodor Avram.
Festivalul Fanfarelor s-a desfășurat la un înalt nivel, au fost prezente formații de fanfare din Moroda, Șiria, Cil și Almaș.
„Tuturor li s-au acordat diplome de excelență, noi fiind foarte plăcut impresionați de calitatea evoluțiilor formațiilor. După terminarea programu­- lui cei prezenți au fost invitați la o por­ție de ciolan cu fasole și multe băuturi răcoritoare. Totul a fost aranjat la sala de sport care, după spusele unor oaspeți bine informați, este printre cele mai moderne din județ“ ne-a precizat cu satisfacție edilul din Almaș.
Păreri și păreri
Localnicii nu au rămas insensibili la aceste acțiuni deosebite organizate în comuna lor, apreciind eforturile edilului și a echipei sale de la Primărie.
Astfel, un localnic ce nu și-a dat numele ci doar inițialele observa: „nu vrem să ni se dea numele ca să nu se vorbească în sat cum că am ține cu cineva anume. Vrem să spunem însă că primar așa gospodar n-am mai avut. Dacă veniți de la Joia Mare către Almaș spre Cil și vedeți doar străzile asfaltate și vă faceți o părere; nu mai vorbesc de curățenie, ori de aspectul centrului. Un timișean s-a oprit lângă biserică și m-a întrebat ce culoare are primarul nostru ca să-l dea exemplu primarului lor, ce nu a mișcat un deget pentru oameni“ a spus P.L. din Almaș.
În același ton, o femeie din Almaș ne spunea: „se vede că primarului nostru îi pasă de oameni și că este interesat de tot ce trebuie făcut în comună. Nimeni n-a făcut cât a făcut el și cred că dacă o să continuie tot așa, atunci îl votăm pe viață“.

Recomandările redacției