A începutTârgul Economic Arădean. Un eveniment menit să promoveze produsele arădene, fie că ele doar sunt făcute aici, fie că sunt şi comercializate. Am avut surpriza să constat unele detalii care nu-mi erau cunoscute, am înţeles că Aradul lucrează pentru pieţe internaţionale. Şi atunci mi-am pus întrebarea: dacă eu nu ştiam, care ar trebui să fiu bine informat, atât în calitate de angajat în administraţie, cât şi ca formator de opinie, atunci cum să ştie majoritatea arădenilor? Nu-i acuz pe concitadinii mei de ignoranţă, ci doar de lipsa de informare. Adică tocmai rolul acestui Târg Economic.
În actuala conjunctură economică, informarea – reclama, cum ar veni – este esenţială, uneori cheia dezvoltării unei afaceri. Sigur, unele afaceri sunt „închise”, cu clienţi şi angajaţi bine stabiliţi, cu cifre de afaceri şi pieţe de desfacere bine conturate şi stabile. Dar şi acestea au nevoie uneori, fie şi din prisma gâdilării orgoliilor celor care au avut curajul de a investi, de a se dezvolta şi de a prospecta pieţe noi. Şi, dacă încă o dată analizăm piaţa economică mondială, se poate afirma fără echivoc că oricât de stabilă este o piaţă astăzi, poate că mâine aceeaşi piaţă, pe acelaşi profil, poate deveni extrem de instabilă. Aşa cum multe firme arădene au penetrat pieţe economice considerate inexpugnabile, tot aşa liniştea de azi a acestor firme poate fi „tulburată” de alte firme, din alte zone, ale altor state. Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud (South Africa, asta ca să respect acronimul de sorginte englezească) sunt statele emergente cele mai cunoscute, dar şi România – prin extensie şi Aradul – a dovedit şi dovedeşte că poate oferi concurenţă – în calitate şi resursă umană – unor ţări care până mai ieri erau considerate „inexpugnabile” economic.
Şi, pentru a nu rămâne doar la nivelulo unei reclame la nivel de Arad, eventual la nivel naţional, „braţ la braţ” cu Târgul Economiei Arădene se organizează şi Gala Diplomaţiei, unde sunt invitaţi şi şi-au anunţat prezenţa numeroşi ambasadori sau consuli. De asemenea, datorită relaţiilor excelente dintre Arad şi provincia Hainan, o delegaţie chineză numeroasă vine la Arad, tot cu acest prilej. Iar delegaţia chineză nu va fi singura prezentă, ci vor fi la Arad, în aceste zile inclusiv reprezentanţi ai provinciilor, judeţelor sau localităţilor cu care Aradul este înfrăţit sau are relaţii apropiate de colaborare şi schimb de experienţă în varii domenii.
Ca să concluzionez, aceste evenimente, reunite sub genericul „Târgul Economiei Arădene”, fac o bună publicitate forţei economice şi resursei umane arădene, atât la nivel local, dar mai ales la nivel internaţional. Sigur, vor fi şi lucruri care probabil vor mai „scârţâi”. Vor fi şi oameni care vor fi „scârţari”. În fond, perfecţiunea e doar cea divină. Dar ar fi păcat ca acei prezumtivi contestatari să nu înţeleagă că dincolo de orgolii politice sau de alt gen, aici e vorba de Arad. Şi, implicit, de arădeni, care pot să se mândrească cu tot ceea ce produce Aradul.

Recomandările redacției