tarife cameraConsiliul Judeţean trebuie să stabi­lească cum îşi va constitui veniturile, fosta Cameră Agricolă, ce va deveni Oficiu Agricol Judeţean de anul viitor.
În timp ce Camera Agricolă a judeţului este în plin proces de constituire, fosta cameră, serviciu din subordinea Consiliului Judeţean îşi stabileşte tarifele pentru servicii. Aradul are teoretic de luna trecută, două camere agricole, una nou înfiinţată şi alta – fost Oficiu pentru Consul­- tanţă Agricolă, în subordinea Consiliului Judeţean, numită astfel împropriu. Dacă pentru prima, luna viitoare se vor desfă­şura alegeri pentru constituire, cea de a doua se va transforma anul viitor în Oficiu Judeţean Agricol, rămânând în subordinea Consiliului Judeţean. Transformarea în oficiu este o măsură cuprinsă în proiectul de des­centralizare a instituţiilor deconcentrate.
Trebuie menţionat că, serviciul din administrarea CJA a fost înfiinţat după ce, oficiile de consultanţă agricolă judeţene din subordinea Agenţiei Naţionale de Con­sultanţă Agricolă au fost reorganizate. Ast­fel, în şedinţa de la finalul acestei luni, aleşii judeţeni trebuie să aprobe anumite tarife pentru serviciile practicate de serviciul din subordine, ce încă se numeşte Camera Agricolă. Acest serviciu asigură asistenţă la întocmirea documentaţiei fondurilor europene pe diferite scheme de finanţare. Pentru întocmirea documen­taţiei şi a cererilor de plată pentru tranşa II pentru proiecte în valoare de 16.000 euro, pentru Măsura 112, tariful 500 de lei. Dacă proiectele au o valoare de 40.000 de euro, tariful este dublu, adică de 1.000 de lei.
Pentru întocmirea documentaţiei şi a cererilor de plată privind tranşa II, III, IV, V pentru proiecte depuse pentru măsura 141, se percepe un tarif de 200 lei. Pentru cursuri de perfecţionare pentru agri­cul­tori, fermierii vor plăti un tarif de 400 de lei.
Măsura 112 este pentru instalarea tinerilor fermieri, iar Măsura 141, pentru sprijinirea fermelor de semisubzistenţă.

Recomandările redacției