Demisă nu demult din fruntea Direcţiei de Sănătate Publică Arad de către Ministerul Sănătăţii, dr. Gabriela Ţârle nu şi-a încheiat încă conturile cu instituţia. Fosta directoare mai are de recuperat câteva salarii de la Ministerul Sănătăţii pe perioada cât a fost schimbată din funcţie, în intervalul 2009 – 2012. În acelaşi timp, însă Ţârle este datoare tocmai instituţiei pe care a condus-o cu o sumă semnificativă de bani. „Ministerul Sănătăţii a fost pârât în procesul intentat de către Gabriela Ţârle, iar în dispozitivul sentinţei civile se dispune obligaţia la plata salariilor pe perioada schimbării din funcţie. Aceşti bani vor fi plătiţi însă doamnei Ţârle de către Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică nefiind implicată în acest caz. Dispozitivul sentinţei conţinea şi obligaţia ministerului de a o repune pe Gabriela Ţârle pe funcţia de director, ceea ce s-a şi produs. Pe de altă parte, Direcţia de Sănătate Publică Arad mai are de recuperat de la Gabriela Ţârle o sumă de bani, din 2009, însă cuantumul este confidenţial“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Surse din cadrul instituţiei susţin că suma pe care Ţârle o are de dat înapoi DSP-ului se ridică la câteva zeci de milioane de lei vechi.
Sumele au fost stabilite de către Ministerul Sănătăţii încă de la începutul anului 2009, atunci când în urma unui audit realizat chiar de către minister, s-au găsit foarte multe nereguli la instituţia arădeană. Banii publici folosiţi în scopuri proprii de către directoarea de atunci, dr. Gabriela Ţârle, trebuiau să fie returnaţi încă din luna mai a anului 2009. Desele modificări în conducerea instituţiei arădene au făcut însă ca procesul de restituire a banilor să se realizeze extrem de anevoios. De la demiterea lui Ţârle, de la începutul lui 2009, la conducerea DSP s-au aflat dr. Mihai Ţârcuş, dr. Dana Negru în mai multe rânduri, dr. Mircea Faur, dr. Nicolae Mârza, iar după un alt interimat Dana Negru, urmată de dr. Ionel Drăgănescu, iar din luna decembrie a anului 2010, la conducerea DSP s-a aflat juristul Constantin Cătană, care i-a lăsat loc lui Gabriela Ţârle, care a fost demisă însă de minister.
Ţârle a vorbit pe banii DSP-ului
Ministerul Sănătăţii a cerut încă din anul 2009 „recuperarea de la doamna dr. Gabriela Ţârle a sumei de 17.364,130 lei, reprezentând contravaloare carburant justificat în plus şi a celorlalte cheltuieli indirecte legate de acestea, precum şi a sumei de 370 lei, reprezentând avans în numerar pentru deplasări acordat la data de 28 martie 2008 şi nejustificat“, se arată într-un ordin emis de către Ministerul Sănătăţii conducerii DSP-ului.
De asemenea, ministerul mai cere recuperarea de la doamna dr. Gabriela Ţârle a sumelor încasate nelegal pe perioada în care a fost internată în spital. Aceasta a fost internată în spital de două ori, atât în luna martie a anului 2008, cât şi în luna septembrie a aceluiaşi an, încasând însă în continuare un salariu normal. Tot ministerul mai cere „recuperarea de la doamna dr. Ţârle Gabriela a sumelor reprezentând ore suplimentare neevidenţiate în foile colective de prezenţă, din lunile noiembrie şi decembrie 2008“, se arată în acelaşi ordin.
De asemenea, s-a mai cerut recuperarea de la persoanele răspunzătoare a sumei de 15.883 lei, reprezentând diferenţa dintre contravaloarea abonamentului Orange şi total factură plătită de unitate, precum şi a sumei de 2.206 lei reprezentând diferenţa achitată de unitate peste valoarea abonamentului Vodafone.
De numele Gabrielei Ţârle se leagă şi mult mediatizatul caz în care aceasta şi-a oferit singură, din calitate de director, o primă în valoare de 300 de milioane de lei vechi.

Actualitate 84
LPF a confirmat programul etapei 12 din Superligă, iar UTA a aflat când va disputa meciul de pe „Ilie Oană” cu Petrolul
citește mai mult »