Rușine să vă fie că ați venit la mine în curte și mi-ați promis marea cu sarea în campania electorală!“; „Comuna Târnova este coada județului“; „În cei foarte mulți ani de zile de când vă aflați în fruntea comunei, într-un fel sau altul, ați distrus Târnova“ – reprezintă doar câteva dintre reacțiile cetățenilor prezenți la ședința publică, accentuăm asta și vă explicăm imediat și de ce, a Consiliului Local a comunei Târnova, de luni, 9 august. Ședință publică, din nou accentuăm asta, la care am participat și noi, presa, reprezentată prin cel mai vechi ziar românesc din Arad – Glasul Aradului.

Principala temă a ședinței a reprezentat-o dacă Târnova se va alege cu rețea de apă sau cu asfalt.

Drama este însă a locuitorilor acestei comune, care suferă cel mai mult de pe urma confruntărilor interminabile dintre membrii Consiliului Local.

Și acum să explicăm motivul pentru care am accentuat faptul că ședința Consiliului Local a fost una publică. Nu de alta, dar poate înțeleg și cei care au organizat-o. Publică înseamnă cu public, adică alegătorii – cei care i-au trimis pe cei din Consiliul Local acolo, să organizeze o astfel de mascaradă, au tot dreptul să participe la acest eveniment. Au dreptul pentru că din banii lor sunt plătiți cei care au „răcnit“ din toți (marii) rărunchi la ei. De asemenea, au tot dreptul să li se răspundă la întrebările care privesc destinația banilor lor. Iar locuitorii comunei Târnova au un drept în plus: să știe de la aleșii lor motivul pentru care comuna lor este în halul în care este de ani de zile.

Și îi mai explicăm și domnului Gheorghe Braiț – secretar general al primăriei și viceprimarului că ar fi trebuit să își exercite excesul de zel nu asupra legitimațiilor noastre de presă – principala lor problemă, ci asupra problemelor reale ale cetățenilor.

De asemenea, am apela, dacă am avea și unde, la bunul simț și respectul unui anume Gabor, în haosul care era acolo nu am reușit să reținem toate numele, care ne-a luat la rost pentru prezența noastră acolo. Îl anunțăm pe acest Gabor că ședința publică a Consiliului Local din Târnova nu este prima și nici singura ședință la care participă presa. Am mai participat la multe astfel de ședințe desfășurate în județul Arad, însă ce-i drept, niciunde nu am întâlnit o asemenea atmosferă și o asemenea harababură.

Am menționat toate aceste drepturi pentru că halul în care a fost organizată ședința publică a Consiliului Local Târnova din data de 9 august întrece orice imaginație. Răcnete de au trezit până și pe cei mai adormiți din groapă, fiecare a vorbit peste celălalt, organizarea a fost praștie, iar bunul simț la adresa alegătorilor a fost nul. Atât prin comportament, cât și prin alegerile luate.

Un război interminabil, sfârșit prost pentru alegători

Pe ordinea de zi a ședinței din data de 9 august au figurat trei proiecte de hotărâre. Lupta crâncenă, dusă chiar până la ură între cele două tabere ale consiliului local, alcătuite din cei șapte membri ai PSD și cei opt consilieri din partea PNL, s-a văzut la toate cele trei puncte. Primărița Emilia Ignișca (PSD) a fost contrată practic la toate punctele și orice inițiativă a fost aprig contestată de cei opt consilieri ai PNL.

Primul punct pe ordinea de zi s-a referit la aprobarea modificării organigramei și a statutului de funcții pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul primăriei. Au curs acuzații la acest punct și dintr-o parte și dintr-alta. Unii consilieri din opoziție au fost arătați cu degetul pentru faptul că ar fi cazul să se abțină de la vot din moment ce au rude angajate în cadrul primăriei, în timp ce viceprimarul din partea PNL a depus un amendament prin care critica faptul că posturile nu sunt pentru persoane cu studii superioare. Emilia Ignișca a explicat: „Dacă aș fi pus această condiție, atunci și salariul trebuia să fie unul mult mai mare, ceea ce comuna noastră nu își poate permite în prezent“.

Au fost comentarii și la al doilea punct pe ordinea de zi, care făcea referire la acordarea de sprijin financiar unui cult religios din comună, însă în cele din urmă s-a votat în unanimitate.

Dintre apă și asfalt, locuitorii s-au ales cu praful

Cel mai controversat punct de pe ordinea de zi l-a reprezentat rectificarea bugetului local al comunei Târnova pe anul 2021.

Practic, primărița Emilia Ignișca a dorit ca banii care sunt alocați în acest moment pentru introducerea apei în satele Agriș, Arăneag și Dud să fie realocați pentru asfaltare. Motivația Emiliei Ignișca a constat în faptul că primăria nu dispune în acest moment fizic de banii necesari pentru efectuarea lucrărilor. „Banii sunt alocați, dar nu îi avem încă fizic. Firma care se ocupă de introducerea apei nu vrea să efectueze lucrări până nu primește banii. În aceste condiții, având în vedere că firma care efectuează asfaltarea este dispusă să ne aștepte de bani, adică să efectueze lucrările înainte și apoi să ne aștepte cu banii, consider că banii pentru apă ar trebui realocați pentru asfaltare. În acest fel, nu am avea blocați banii. În plus, în zece ani de zile nu s-a reușit introducerea apei într-o singură localitate, respectiv în Târnova. În zece ani s-a introdus apa doar în 30% din localitate. În câți ani credeți că se va introduce apa în cele trei localități: Agriș, Arăneag și Drauț? Din banii consiliului local vom reuși să introducem apa în vreo 15 ani, însă din fonduri într-un singur an. Și vom prinde proiecte. Până atunci, însă măcar asfalt să avem“.

În replică, opoziția a accentuat nevoia de apă a populației din cele trei localități, motivând faptul că au votat bani atât pentru introducerea apei, cât și pentru asfaltare.

Secretomanie suspectă din partea contabilei primăriei Târnova

Un aspect cel puțin dubios l-a reprezentat atitudinea contabilei primăriei din Târnova, care întrebată fiind care este nivelul de colectare al taxelor și impozitelor din comună aceasta a ridicat din umeri. Mai mult, a avut o atitudine mai mult decât războinică atunci când i s-a sugerat să facă colectarea pe teren. „De nu știu câte ori i-am cerut contabilei să îmi prezinte bilanțul, iar aceasta a refuzat în mod categoric. O fi având ceva de ascuns sau nu înțelege probabil cine este primarul localității, cine este persoana aleasă în mod democratic de către locuitorii acestei comune“, se întreabă Emilia Ignișca.

La fel ne întrebăm și noi, ba mai mult, solicităm organelor competente de control să se autosesizeze și să ia măsurile legale care se impun. Cum este posibil să nu existe colaborare, noi am îndrăzni să pretindem chiar subordonare, cu principalul ordonator de credite, care este primarul?

Până atunci, este trist că am fost nevoiți să fim martorii unei file de istorie în care s-a scris umilința locuitorilor comunei Târnova.

Dragi târnăveni, asta vă este soarta! Dumneavoastră i-ați ales și cu ei defilați încă trei ani de zile.

Vor urma dezvăluiri și mai interesante. 

Voicu Sida

  • Liviu Alexe spune:

    Umbra lui Farcașiu. La Tîrnova. Societate mai dezbinată ca la Tîrnova nu este nicăieri în țară. Gabor (omul lui Farcașiu) are interese economice obscure, sprijinite politic de PNL, chiar dacă-i venit aici de prin Bihor. PSD și-a tras de partea sa ucrainienii de la Dud, care vor să aibă un cuvânt greu de spus în comună. Dar jocurile se fac mult mai sus, printre forțele din umbră fiind Coldea și Bibarț.

  • Braiț Teodor-Gheorghe spune:

    Domnule Sida Voicu mie nu aveți dumneavoastră ce sa-mi explicați în legatura cu ședințele consiliului local si legislatia in domeniul administrației publice. Vă informez că nu am facut exces de zel, v-am înrebat frumos cine sunteți și pe cine căutați , este normal, democratic și de bun simț să vă prezentați și să vă legitimați.
    Vă informez că dacă făceam exces de zel, rugam președintele de ședință să aplice ROF-ul CL Târnova, pentru ca persoanele abilitate să vă poftească frumos afară din sala de ședință, deoarece, conform legislației în vigoare nu aveați dreptul de a participa.
    Mai jos aveti extras din codul administrativ și din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului local al Comunei Târnova, vis-a-vis de persoanele care pot participa la ședințele consiliilor locale și caracterul public al acestor ședințe.

    4) La lucrarile consiliului local pot asista si lua cuvantul, fara drept de vot, prefectul, presedintele consiliului judetean sau reprezentantii acestora, deputatii si senatorii, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului, secretarii si subsecretarii de stat, conducatorii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale, conducatorii compartimentelor de resort si conducatorii organismelor prestatoare de servicii publice sau de utilitate publica din unitatile administrativ-teritoriale, in problemele ce privesc domeniile lor de responsabilitate, precum si alte persoane interesate, in conditiile prevazute in regulamentul de organizare si functionare a consiliului local

    Desfasurarea sedintelor consiliului local
    (1) Sedintele consiliului local sunt publice.
    (2) Caracterul public al sedintelor consiliului local este dat de:
    a) accesul celor interesati, in conditiile legii, la procesele- verbale ale sedintelor consiliului local;
    b) accesul celor interesati, in conditiile legii, la proiectele de hotarari, la hotararile consiliului local, precum si la instrumentele de prezentare si de motivare a acestora;
    c) posibilitatea cetatenilor cu domiciliul sau resedinta in unitatea/subunitatea administrativ-teritoriala respectiva de a asista la sedintele consiliului local si/sau de a le urmari pe internet, in conditiile regulamentului de organizare si functionare a consiliului local

    Articolul 27 …..din ROF
    Desfăşurarea şedinţelor consiliului local
    (1)Şedinţele consiliului local sunt publice. Acestea se pot desfăşura cu participarea fizică a consilierilor sau în sistem online, prin utilizarea oricăror mijloace electronice, comunicate în documentul de convocare prevăzut la art. 23 alin. (5).
    (2) Caracterul public al şedinţelor consiliului local este dat de:
    a)accesul celor interesaţi, în condiţiile legii, la procesele-verbale ale şedinţelor consiliului local;
    b)accesul celor interesaţi, în condiţiile legii, la proiectele de hotărâri, la hotărârile consiliului local, precum şi la instrumentele de prezentare şi de motivare a acestora;
    c)posibilitatea cetăţenilor cu domiciliul sau reşedinţa în comunei Târnova de a asista la şedinţele consiliului local şi/sau de a le urmări pe internet, în condiţiile regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului local.
    (3) Primarul participă la şedinţele consiliului local şi dispune măsurile necesare pentru pregătirea şi desfăşurarea în bune condiţii a acestora.
    (4) Lucrările şedinţelor se desfăşoară în limba română. În consiliile locale în care consilierii locali aparţinând unei minorităţi naţionale reprezintă cel puţin 20% din numărul total, la şedinţele consiliului local se poate folosi şi limba minorităţii naţionale respective. În aceste cazuri se asigură, prin grija primarului, traducerea în limba română. În toate cazurile, documentele şedinţelor de consiliu local se întocmesc şi se aduc la cunoştinţa publică în limba română.
    (5) La lucrările consiliului local pot asista şi lua cuvântul, fără drept de vot, prefectul, preşedintele consiliului judeţean sau reprezentanţii acestora, deputaţii şi senatorii, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului, secretarii şi subsecretarii de stat, conducătorii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, conducătorii compartimentelor de resort şi conducătorii organismelor prestatoare de servicii publice sau de utilitate publică din unităţile administrativ-teritoriale, în problemele ce privesc domeniile lor de responsabilitate, precum şi alte persoane interesate, în condiţiile prevăzute în regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local. Preşedintele de şedinţă poate oferi invitaţilor posibilitatea de a se exprima cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi.

  • presa ia bani din buzunarele politicienilor care sunt platiti din banii nostri spune:

    LA BUCURESTI ESTE SA STIE SI SIDA CA II DEPASIT

  • P.Ghinga spune:

    Mulțumiri Domnului Sida..Fără aportul dumitale, nimeni nu află nimic.
    După decenii, atât democrația cât și capacitatea de a analiza pe drept orice propunere, indiferent de unde vine și
    de a coopera pentru binele celor ce locuiesc aici, e tot in perioada infantilă.
    Când ne vom maturiza suficient?
    Să o vorbim pe aia dreapta,
    se vede totuși o îmbunătățire față de anii precedenți, că vor unii să accepte ori nu, să coopereze cu D-na Primar ori nu, mai devreme ori mai târziu, cine merită laude pentru eforturi sincere, le va primi.
    Și ca orice român credincios, vă îndemn pe toți să zicem cu toții,
    ”Doamne Ajută”!
    Amin
    Haideți, să lăsăm zarva și să dăm dovadă de un pic de maturitate civică pentru binele comunei .
    Cu tot respectul.
    P. GHINGA.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției