copil_ucis

În 20 de ani, autorităţile n-au fost în stare să rezolve problema maidanezilor. În 20 de ani, edilii de la conducerea Primăriei Capitalei au tot amânat găsirea unei soluţii pentru câinii fără stăpân şi la fel au făcut şi parlamentarii. În tot acest timp, organizaţiile pentru protecţia animalelor s-au tot înmulţit, au făcut bani frumoşi, iar câinii au rămas tot pe străzi. Ultima cifră arată că în Capitală sunt 65.000 de maidanezi. Atât de agresivi, încât au reuşit să rupă în bucăţi un copilaş de 4 ani.

Culmea e că, potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Capitalei, unul dintre câinii care au omorât copilul, cel cu sânge pe bot, aparţine unui ONG intitulat Caleidoscop. Femeia care în 2008 a luat acel câine pe semnătură, sub pretext că-l va ţine într-un adăpost, declara recent că are conştiinţa împăcată. Şi atunci apare întrebarea: câţi oameni trebuie să mai moară ca autorităţile să ia măsuri?

Tatăl lui Ionuţ, băieţelul ucis luni de maidanezi în zona parcului Tei, spunea ieri: “Sper ca autorităţile să ia măsuri, ca să nu mai moară alţi copii, aşa cum a murit copilaşul meu”. Familia micuţului Ionuţ este distrusă şi părinţii copilului nu s-au dezlipit ieri de lângă sicriul îngeraşului lor de la capela Bisericii Sfântul Gheorghe din Capitală.

Au avut o minune de copil. Un băieţel frumos foc, isteţ, care, culmea, iubea animalele. Dintr-o nenorocire şi dintr-o nepăsare cruntă a autorităţilor, ieri făceau pregătirile pentru a-şi lua adio de la el. Tatăl şi mama micuţului au stat nedezlipiţi de sicriul alb, uitându-se la poza îngeraşului. La poză, pentru că aşa voiau să şi-l amintească pe băieţelul lor, şi nu cum arăta în coşciug.

Micuţul avea o pungă în loc de creier

Chipul copilului pus în sicriu era greu de recunoscut. Avea urme de colţi şi de sânge. Maidanezii l-au desfigurat. “Ar trebui să vină toţi iubitorii de animale, să vadă ce înseamnă să te muşte un maidanez. Mi-au desfigurat băieţelul. Erau flămânzi şi i-au văzut ca o hrană pe băieţeii mei. Maidanezii mi-au mâncat copilul de foame. I-au mâncat capul. În loc de creier, ni l-au dat cu o pungă pusă pe cap, o pungă din aia în care ţi se pun fructele când le iei de la piaţă”, ne-a spus ieri Valentin Anghel, tatăl lui Ionuţ.

Nici el, nici soţia sa, Andreea, nu-şi revin din şoc. Iar cel mai afectat este băiatul cel mare, de 6 ani, Andrei. “Îmi spune întruna că nu a fost vina lui, că a fugit, pentru că altfel îl mâncau câinii şi pe el. Ştie ce s-a întâmplat cu Ionuţ. Ştie că a murit şi suferă enorm”, ne-a mai mărturisit bărbatul, care ieri nu s-a dezlipit de sicriul îngeraşului său.

Se gândeşte să meargă cu Andrei la un psiholog, ca să-l ajute să treacă mai uşor peste clipele de groază prin care a trecut. Ieri, la capelă, era şi bunica băieţeilor, Aurica Anghel, cea care a fost cu micuţii în parc când s-a întâmplat tragedia. Femeia plângea întruna. “Să ucidă toţi câinii ăştia din oraş. Să-i facă săpun, să nu mai nenorocească alţi copii”, spunea femeia printre suspine. Ionuţ va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Sfânta Vineri.

declaratii_maidanezi«Comunitarii» pot fi eutanasiaţi, dacă nu-i vrea nimeni, după 14 zile

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va începe săptămâna viitoare dezbaterea la proiectul care modifică legea câinilor fără stăpân. Preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă, a atenţionat însă că acum e în vigoare o lege din 2001, care prevede că maidanezii pot fi eutanasiaţi după 14 zile dacă nu-i adoptă nimeni.

Ciucă susţine că este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă 155/2001, cu toate modificările de până acum, care spune că animalele fără stăpân ridicate din stradă sunt duse la adăposturile administraţiei locale şi dacă nu sunt revendicate sau adoptatate în termen de 14 zile, vor fi eutanasiate. Astfel, teoretic, nu ar mai trebui să avem maidanezi în România. Din păcate, nimeni nu a respectat această lege. În 2011 s-a propus o nouă modificare a Ordonanţei 155/2001, însă această propunere a fost contestată la Curtea Constituţională. Mai clar: nu ordonanţa care e în vigoare a fost contestată, ci încercarea de modificare a acesteia.

Băse cere eutanasierea

Preşedintele Traian Băsescu a cerut guvernului să emită urgent o ordonanţă prin care să stabilească un termen scurt pentru adopţii. “Fac apel la guvern să emită o Ordonanţă de Urgenţă prin care să stabilească un termen scurt sau rezonabil în care iubitorii de câini să ia maidanezii acasă, să-i ţină în ţarcul lor, după care cei care nu au fost adoptaţi să fie imediat eutanasiaţi”, a spus Băsescu.

Oprescu şi-a cerut iertare cu lacrimi în ochi

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu (foto), a plâns, ieri, în timpul unei declaraţii făcute pe această temă. “Am şi eu nepoţi şi ştiu ce înseamnă. Ce să-i zic familiei? Iertaţi-ne pe toţi”, a spus gâtuit de lacrimi edilul. El a mai declarat ieri că va organiza un referendum, cel mai probabil în octombrie, pe problema eutanasierii maidanezilor.

SURSA: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției