Lon Snowden, tatăl informaticianului dat în urmărire de Statele Unite pentru spionaj după ce a făcut dezvăluiri despre programele serviciilor secrete americane de interceptare a comunicaţiilor, a afirmat că fiul său ar trebui să rămână în Rusia şi să nu mai se întoarcă în SUA, într-o declaraţie făcută miercuri pe aeroportul internaţional John F. Kennedy din New York, la sosirea de la Moscova, unde a fost în vizită ca să-şi vadă fiul.

Edward Snowden a primit la 1 august azil politic temporar în Rusia, după mai bine de o lună în care a stat în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, după cum a relatat agenţia rusă de presă Itar-Tass.

Snowden sr. a spus că i-a plăcut în Rusia şi că neapărat se va întoarce, dar nu ştie exact când. În plus, el a remarcat că fiul său ‘se simte bine şi confortabil’ în această ţară, care l-a găzduit deocamdată temporar.

‘Ca tată l-am sfătuit să rămână în Rusia şi să nu se mai întoarcă în Statele Unite. Acesta a fost sfatul meu pentru el, în orice caz, o decizie în această privinţă el o va lua singur’, a mai spus tatăl informaticianului american, adăugând că, în Rusia, a fost ca turist. ‘Sunt foarte recunoscător acestei ţări pentru că i-a oferit adăpost fiului meu’, a afirmat Snowden sr.

În acelaşi timp, el i-a avertizat pe inamicii fiului său că acesta ar putea să facă încă multe dezvăluiri despre abuzurile serviciilor de informaţii americane. ‘Există încă multe lucruri care pot fi date publicităţii’, a spus el, remarcând că fiul său ‘nu se ascunde de nimeni’. Lon Snowden a sosit joia trecută la Moscova, unde a avut o ‘întâlnire emoţionantă’ cu fiul său într-un loc secret.

 

 

 

(AS – editor: Lilia Traci)

 

Recomandările redacției