Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a încercat să-l convingă pe tatăl lui Edward Snowden, fostul colaborator al serviciilor secrete americane care a dezvăluit un program secret de supraveghere electronică a comunicaţiilor de către guvernul SUA, să meargă la Moscova pentru a-şi determina fiul să se întoarcă în ţară, dar acesta a refuzat pentru că nu dorea să devină ‘un mijloc de presiune’ asupra fiului său, după cum a mărturisit Lon Snowden, într-un interviu apărut miercuri în publicaţia The Washington Post, citată de Ria Novosti.

El a spus că nu ar fi avut nimic împotrivă să zboare în Rusia pentru a se întâlni cu fiul său, dar s-a văzut nevoit să decline solicitarea agenţilor FBI pe motiv că aceştia nu-i garantau că la sosirea la Moscova ei vor reuşi să stabilească un contact cu fiul său.

Lon Snowden a mai declarat că nu a dorit să stea în aeroport ca ‘instrument emoţional’ în mâinile FBI pentru scoaterea fiului său din vizuină.

Vorbind despre posibilele motive care l-au determinat pe Snowden să dezvăluie informaţii cu caracter sensibil, Lon a declarat că punctul de cotitură pentru fiul său s-a produs în ultimele 6-9 luni, iar interesul său pentru politică a crescut după revoluţia din Tunisia, izbucnită în 2010. El a fost îndeosebi impresionat de faptul că ‘Primăvara arabă’ a început de la gestul unui singur om – sinuciderea vânzătorului ambulant Mohamed Bouazizi, care şi-a dat foc la 17 decembrie 2010.

Într-un interviu acordat miercuri postului rus de televiziune Rossia-24, tatăl lui Snowden a afirmat că intenţionează să se deplaseze în Rusia, dar nu ştie când exact va avea loc această călătorie. ‘În condiţii corespunzătoare şi la momentul oportun, sper că voi avea ocazia să vin în Rusia’, a spus el, în interviul menţionat.

‘Nu voi discuta această problemă cu FBI, sunt cetăţean american, sunt tatăl lui Edward Snowden şi nu am de gând să-mi cer scuze pentru aceasta. Îmi iubesc fiul, sunt mândru de el, cred că dacă voi merge în Rusia o voi face din motive legitime şi în circumstanţe potrivite’, a mai spus el.

La rândul său, avocatul Bruce Fein a afirmat că o călătorie a tatălui lui Snowden la Moscova va fi organizată prin canale corespunzătoare. ‘Am vorbit deja cu ambasadorul Rusiei în SUA în scopul de a examina modul în care putem merge la Moscova şi vom încerca să aranjăm această întâlnire care să fie în beneficiul tuturor – pentru Rusia, pentru Edward Snowden, pentru mine, pentru SUA, pentru dl. Lon Snowden. Pentru noi este cel mai important ca justiţia să triumfe’, a declarat Fein, citat de Ria Novosti.

Fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională /NSA/ a SUA, Edward Snowden, este blocat de mai bine de o lună în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, de când a venit din Hong Kong. La 16 iulie, el a depus o cerere de azil temporar în Rusia, dar Serviciul rus pentru Migraţie tergiversează să-i dea un răspuns. Avocatul său rus Anatoli Kucerena făcuse apel zilele trecute la răbdare, evocând complexitatea cazului şi birocraţia.

 

 

(AS – autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu)

 

Recomandările redacției