Guvernul a adoptat, vineri seara, „taxa pe lăcomie”, care presupune taxarea băncilor cu o marjă fixă din activele financiare, dacă dobânda ROBOR depăşeşte 2%. Potrivit Mediafax, proiectul iniţial prezentat de guvernul PSD prevedea ca taxarea să pornească de la nivelul ROBOR de 1,5%.

Introducem un mecanism de protejare a populaţiei care vrea să ia credite bancare. La un ROBOR mai mare de 2% va fi taxată orice depăşire a acestui nivel. În România este cea mai mare diferenţă între dobânda la credite şi dobânda la depozite”, a declarat vineri ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe comune cu Darius Vâlcov.

Ordonanţa prevede o taxare de 0,1% din activele financiare dacă se depăşeşte cu 0,5 puncte procentuale pragul de 2% al Robor, 0,2% din activele financiare dacă se depăşeşte nivelul de referinţă cu 1,01-1,5 puncte procentuale, 0,4% din activele financiare dacă se depăşeşte pragul cu 1,51-2 puncte procentuale şi la o depăşire de peste 2 puncte procentuale a pragului, taxa pe activele financiare va fi de 0,5%, a mai spus Teodorovici.

Propunerea iniţială era ca taxa pe active să fie de 0%, dacă nivelul Robor este la 1,5%, de 0,2% din active dacă Robor este între 1,51% şi 1,7%, de 0,4% dacă Robor este între 1,71% şi 2,5%, de 0,6% dacă Robor este între 2,51% şi 3,0% şi de 0,9% dacă Robor este între 3,01% şi 3,5%.

De asemenea, Guvernul a introdus plafonarea preţului la gaze şi energie la 68 de lei MW/h, iar pentru suplinirea banilor la bugetul de stat se va face prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

Guvernul României a decis plafonarea preţului la gaze şi energie pentru toţi consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali va fi un mix de aplicare a acestui plafon. Bugetul de stat va fi văduvit de 1,5-2 mld. lei, aceşti bani nu se vor mai încasa din dividendele companiilor din energie. Acest cost va fi suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie. Se propusese iniţial un procent de 3%”, a spus Darius Vâlcov în cadrul conferinţei de presă.

Guvernul a mai hotărât să introducă o taxă de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile din domeniul telecom.

Totodată pentru cei care activează în acest sector s-a stabilit o taxă care se va plati către ANCOM – de 3%. Această taxă vine şi ca urmare a unui comportament analizat şi care a fost considerat incorect de către Guvernul României al celor care ar fi trebuit să plătească taxe pe profit din acest domeniu. Şi avem şi câteva exemple: cei doi mari jucători de pe această piaţă (Orange şi Vodafone – n. red.) au plătit anul trecut un impozit pe profit de 7,2 la mie respectiv 9 la mie dacă raportăm la cifra de afaceri. Un al treilea (RCS&RDS / Digi – n. red.), care nu aş vrea să-i dau numele, dar are şi o televiziune în cadrul său, a plătit un impozit pe profit de 5 la 10 milioane, adică în traducere liberă 0,00005 la sută. Mai exact 1.577 de lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei”, a atacat Vâlcov.

Darius Vâlcov a mai amintit că s-a dat posibilitatea ANRE de a găsi o metodologie pentru îngheţarea preţurilor la energie pentru o perioadă de 3 ani la consumatorii casnici.

În domeniul comunicaţiilor s-a stabilit un nivel minim privind vânzarea licenţelor 5G și s-a stabilit un nivel minim de 2,3 miliarde de euro pentru licenţele 3G. S-a mai stabilit o taxă care va fi plătită de ANCOM de 3%. Ea vine şi ca urmare a unui comportament analizat şi care a fost considerat incorect al celor care trebuie să plătească taxa pe profit.

Mai mult, s-a hotărât majorarea taxei pe viciu in domeniul jocurilor de noroc cu un procent de 2% pe cifra de afaceri.

Referitor la Pilonul II pensii, contrar unor opinii, nu s-a redus contribuţia. Ea a rămas la 3,75%. Contribuţia medie pe lună pe fiecare persoana a fost de 153 de lei pe 2017 şi 159 de lei pe 2018. Comisionul de administrare de 2,5% a fost redus de la 2,51% fondul privat 0,5 şi casa naţională de sănătate tot 0,5%.

Pentru fondurile care au randament mai mic decât inflaţia ele vor putea percepe un fond de 0,02% şi tot aşa de 0,07% dacă randamentul va fi mai mare de 4 procente decât rata inflaţiei”, a afirmat Darius Vâlcov, în conferinţa de presă susţinută la finalul şedinţei de vineri a Executivului.

Recomandările redacției