Noua taxă pentru bănci, denumită iniţial „taxa pe lăcomie”, va fi aplicată, din 2019, la valoarea activelor financiare de la finele fiecărui trimestru, pentru băncile a căror ROBOR mediu trimestrial depăşeşte pragul de referinţă de 2%, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 114/2018. În plus, media trimestrială ROBOR va fi calculată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), nu de Banca Naţională a României (BNR), cum este regula pentru stabilirea indicelui publicat în fiecare zi lucrătoare, potrivit reglementărilor publicate în Monitorul Oficial nr. 1116, care a apărut sâmbătă, 29 decembrie.
„Taxa pe active se datorează trimestrial prin aplicarea cotelor prevăzute la alin. (3) asupra activelor financiare ale contribuabilului existente la sfârşitul trimestrului de calcul, astfel cum sunt înregistrate în evidenţa contabilă, ajustate, după caz, potrivit reglementărilor contabile aplicabile. Media trimestrială ROBOR se stabileşte pe baza ratelor ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, calculate şi publicate de Banca Naţională a României pentru ultimul trimestru/semestru anterior trimestrului de calcul. Stabilirea mediei trimestriale se efectuează de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi se publică pe site-ul acestei instituţii”, prevede actul normativ citat.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să stabilească modelul şi conţinutul declaraţiei taxei pe active, iar taxa reprezintă venit la bugetul de stat. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a stagnat vineri la 3,02%, nivel la care scăzuse joi, de la 3,03% luni, arată datele afişate de BNR. Un nivel mai redus de atât a fost înregistrat la data de 21 iunie 2018, când a fost de 2,95%. De asemenea, indicele ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a consemnat vineri a şasea zi lucrătoare la 3,33%, nivel la care a scăzut la data de 19 decembrie de la 3,34% la 18 decembrie potrivit Mediafax.ro.

Recomandările redacției