OLYMPUS DIGITAL CAMERADeoarece locuitorii satelor sunt printre primii care-și achită obliga­țiile fiscale „să se scape de-o grijă“ cum ne spunea odată un sătean, administrațiile comunelor se grăbesc să facă precizările necesare cu privire la cuantumul acestora imediat ce anul nou începe să-și deruleze „foile“ din calendar. Comuna Bata, cu satele ei Bacău de Mijloc, Ţela şi Bulci, nu face excepție de la acestă frumoasă regulă.
În discuția purtată, ieri, cu primarul comunei Bata, Ion Micurescu, domnia sa ne-a precizat că și anul acesta „taxele și impozitele locale nu s-au majorat față de cele din… anii trecuți; că nu le-am mai majorat de nu știu când, decât atunci când n-am avut altă alternativă“.
Însă, există anumite modificări, despre care trebuie făcute unele precizări, precizări care ne-au parvenit din partea administrației, a serviciului taxe și impozite. Astfel, apar unele situații în care unele taxe au fost majorate prin lege, conform Codului Fiscal 573/2003 cu modificările și completările făcute prin acte legislative emise în 2013, cu aplicabilitate în 2014. De exemplu s-au mărit, dar nu cu mult, taxele  referitoare la unele servicii. Dar au mai și scăzut unele taxe locale, în speță cele cu privire la închirierea unor spații de la căminele culturale ale comunei. De semenea, a rămas aceeași taxa de colectare a gunoiului menajer.
„Cam tot în jurul datei de 20 a fie­că­rei luni – dar să nu fie zile de week-end, firma face deplasarea, la che­marea noastră şi colectează gunoiul menajer. Asta după ce noi îl colectăm din comună în prealabil. În acest condiţii, costurile sunt aceleași și pentru persoane fizice şi pentru firme şi persoane juridice, ca în anul trecut, taxe ce se încasează de asemenea la sediul Primăriei“ a precizat viceprimarul comunei, Ladislau Heleport.
Încasarea taxelor și impozitelor se va începe după data de 15 ianuarie, în condițiile în care nu vor interveni probleme de ordin tehnic. Acestea se vor putea face la casierie a Primăriei, ca de obicei.

Recomandările redacției