durere_de_cap_headacheDurerea de cap este cel mai frecvent tip de durere: 10% dintre bărbaţi şi 22% dintre femei din totalul populaţiei planetei au de a face cu ea, cel puţin odată pe an. Noi, românii, îi întrecem: 80% dintre cei cu vârstă adultă ne confruntăm cu această suferinţă. Ca să-i venim de hac, ne repezim la dulăpiorul cu medicamente şi… nu ştim ce să luăm – paracetamol, aspirină? Producătorii de medicamente recomandă, mai nou, o combinaţie rapidă şi eficientă.

O pulsaţie sau o presiune, pe o singură parte sau pe ambele părţi ale capului, care te înnebuneşte. Trebuie să-i pui capăt, altfel nu mai eşti bun(ă) de nimic! Te repezi la dulăpiorul cu medicamente şi… nu ştii ce să iei – paracetamol, aspirină? Producătorii de medicamente recomandă, mai nou, o combinaţie cu efect rapid.

Migrena, formă des întâlnită de durere de cap primară (în sensul că nu este asociată cu alte patologii), are un impact major asupra calităţii vieţii pacienţilor, afirmă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care o clasează în top 20 condiţii cauzatoare de dezabilităţi pentru femeile între 15 şi 44 de a

Principala cauză: stilul de viaţă modern

Cel mai comun tip de durere de cap este însă cea cauzată de stările de tensiune şi de stres. Acest tip de cefalee este adesea descrisă ca o presiune constantă, ca şi cum capul ar fi strâns într-o menghină şi este prezentă în acelaşi timp pe ambele părţi ale capului.

Stilul de viaţă alert nu ne permite să respectăm întotdeauna orele fixe de masă, cele 8 ore de somn într-o noapte sau un regim alimentar echilibrat şi sănătos. Suntem din ce în ce mai agitaţi şi mai nervoşi, lucrăm mult la calculator şi foarte rar ne relaxăm ochii.

Soluţia 3 în 1

Medicii recomandă ca, atunci când ne repezim la farmacie ca să luăm un analgezic pentru migrena care ne chinuie, să cerem unul care concentrează, în formula sa, trei substanţe active: acid acetilsalicilic, paracetamol şi cafeină 50 mg.

Fiindcă paracetamolul ameliorează durerea, acidul acetilsalicilic are efect antiinflamator, iar cafeina contracarează simptomele de oboseală.

Ghidul Federaţiei Europene a Societăţilor Neurologice certifică faptul că această combinaţie a celor trei substanţe active este mai eficientă decât utilizarea separată a acestora şi scade semnificativ cantitatea de analgezice necesară pentru a alunga durerea.

 

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției