amenda_politie_rutieraTe-ai decis să mergi în concediu cu maşina prin diverse ţări din Uniunea Europeană? Foarte bine, dar nu strică să ştii că atunci când încalci legea poţi scoate bani frumoşi din buzunar. Află care sunt amenzile rutiere în câteva ţări din Europa, ca să fii pregătit, la nevoie!

Depăşirea vitezei legale. În Franţa, Italia, Spania sau Germania, pentru depăşirea vitezei legale cu peste 50 de kilometri pe oră, amenda poate fi şi de mii de euro. În Germania, pe multe porţiuni de autostradă nu există limită de viteză, dar pe drumurile secundare sunt foarte multe radare fixe şi dacă acumulezi 16 puncte de penalizare ca urmare a depăşirii limitei de viteză, îţi suspendă permisul pentru un an. În Franţa, dacă şoferul e prins depăşind cu peste 50 km/h limita de viteză, maşina e sechestrată şi se plăteşte o amendă de 1.500 de euro. În Spania, primeşti 6 puncte pentru depăşirea cu 50 km/h peste limita legală şi trei puncte pentru vorbitul la telefon. Dacă ai acumulat 12 puncte de penalizare, permisul îţi e suspendat. Amenzile pot ajunge şi până la 1.500 de euro.

Dacă nu porţi centura de siguranţă. La noi costă 150 de lei şi două puncte de penalizare. În Germania, eşti amendat cu 30 de euro, în Franţa, cu 135 de euro, în Spania, cu 50 de euro, în Olanda, cu 45 de euro, în Grecia, cu 166 de euro, în Suedia, cu 70 de euro şi în Danemarca, cu 66 de euro.

Conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. În Germania, limita alcoolemiei e de 0,5 mg/ml şi pe lângă amenda pe care o primeşti îţi e suspendat permisul pentru trei luni. În Spania, primeşti 6 puncte de penalizare pentru condusul sub influenţa alcoolului. În Franţa, poţi face închisoare dacă eşti băut la volan. Limita permisă de alcoolemie e de 0,5 mg/ml. Peste această limită, dar până în 0,8 mg/ml, primeşti o amendă de 135 de euro şi trei puncte de penalizare. Peste 0,8 mg/ml, şoferului i se anulează permisul de conducere, primeşte o amendă de 4.500 de euro şi poate face până la doi ani de închisoare. În România, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice e sancţionată cu 9 până la 20 de puncte de penalizare, reţinerea permisului şi o amendă de până la 1.500 de lei.

În Italia, punctele de penalizare pot fi «distribuite» în familie

În Italia, dacă depăşeşti cu 40 km/h limita de viteză, primeşti 10 puncte de penalizare, iar la 20 de puncte, permisul îţi este suspendat şi plăteşti 343 de euro amendă. Însă italienii pot scăpa mai uşor. Amenzile vin prin poştă, iar proprietarul maşinii trebuie să declare cine a condus vehiculul în momentul abaterii. Astfel, punctele de penalizare pot fi “distribuite” între membrii familiei.

În Anglia, nu ai voie să deţii detector de radar

În Marea Britanie, legislaţia interzice folosirea aparatelor care bruiază semnalul radar, precum şi a dispozitivelor pentru detectarea aparatelor radar, însă este permisă utilizarea dispozitivelor GPS care conţin softuri actualizate cu poziţionarea radarelor fixe.

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției