managerTeatrul Clasic Ioan Slavici Arad, instituția culturală emblematică a orașului, deschide peste câteva zile cea de-a 65 stagiune de spectacole. O stagiune specială, cu un nume special: Reper 65.
„Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad este generatorul actului cultural al oraşului, reper pentru întâmplările teatrale de calitate. În acest an, instituţia marchează 65 de ani de la reprezentarea primului spectacol în limba română a unei trupe profesioniste. REPER 65 – numele pe care l-am dat acestei stagiuni – nu vine să marcheze însă doar acest fapt. Stagiunea 2013 – 2014 cuprinde o serie de evenimente complexe pe care noi, ca instituţie, le generăm şi pe care ni le dorim repere pentru stagiunile care vor urma” – spune Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic Ioan Slavici.
Prima cortină a noului sezon teatral se ridică în 15 septembrie, atunci când  o nouă premieră ajunge în fața publicului: „Domnișoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu în regia lui Laurian Oniga. „Acesta este, de altfel, și primul reper teatral al stagiunii. Între septembrie 2013 și iunie 2014, lista acestora se va completa”, ne mărturiseşte şi Mihaela Balint, purtător de cuvânt al instituţiei teatrale.
Astfel, pe tot parcursul sezonului teatral se va derula programul Reper – Caravana Teatrală, cu spectacole ale teatrelor din Bucureşti. Sub titulatura „Teatrul Clasic Ioan Slavici – Reper – clasic, contemporan, actual” va avea loc în perioada 9 – 11 octombrie un show-case cu participarea cronicarilor dramatici, regizorilor stagiunii şi a unor directori de teatre. Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic a primit deviza Reper Fest – Naţional. European.Multicultural” şi este programată în perioada 13-20 octombrie. În 3 noiembrie, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la reprezentarea primei producţii a Teatrului Român de Stat Arad va avea loc un spectacol de gală. Luna ianua­rie 2014 va fi perioada desfăşurării celei de-a doua ediţii a Luinii pline de teatru.
În aprilie 2014 va avea loc Reper Autor, Portret de autor dramatic european contemporan – Marius von Mayenburg, urmat apoi, în luna mai, de Fes­tivalul Internaţional de Teatru Nou şi de Festivalul International de Arta Animatiei EuroMarionete.
Aşa cum ne-am obişnuit de câţiva ani încoace, închiderea de stagiune va fi marcată de Gala Actorului: Reper Actor.
În plus, în proiectele Teatrului Clasic Ioan Slavici se mai  înscriu zece noi producții, întâlniri și discuții cu oameni de teatru și spectatori, participări la
festivaluri din țară și străinătate, expoziții și lansări de carte.
„Noi, slujitorii scenei arădene, suntem mândri să cinstim împli­nirea unei varste mature și să ne bucurăm împreună cu publicul de ceea ce este cu adevărat important: TEATRUL!”, completează acelaşi Bogdan Costea, manager al instituţiei teatrale arădene.

Recomandările redacției