teatruTeatrul de marionete „Gepetto” din Arad va participa ca reprezentant al României la cea de-a XVI-a ediţie a „Istanbul International Puppet Festival” din Turcia, urmând să ofere spectatorilor două reprezentaţii ale spectacolului tridimensional „Tovarăşul de drum”, o prelucrare după Hans Christian Andersen. Spectacolele sunt programate pentru datele de 8 şi 10 mai. Institutul Cultural Român din Istanbul anunţă că spectacolele „păpuşarilor” din Arad se vor desfăşura în incinta Institutului Cultural Francez din capitala Turciei. Prezenţa artiştilor arădeni la acest festival este parte integrantă din eforturile ICR Istanbul de a face cunoscută în Turcia arta teatrală de animaţie românească şi punerea bazelor unor legături profesionale temeinice între mediile artistico-profesionale din Turcia şi România.
Spectacolele teatrului arădean de marionete sunt considerate unice în lume, fiind alcătuite prin împletirea artei teatrale cu cea cinematografică, cu cea a mânuirii păpuşilor şi cu tehnica imaginilor 3D. Teatrul de marionete „Gepetto” din Arad este o companie privată şi este prima din lume care a realizat un spectacol multimedia 3D stereoscopic, imaginile derulându-se pe un ecran transparent în spatele căruia se desfăşoară „povestea” cu păpuşi mânuite de artiştii păpuşari.
„Tovarăşul de drum” este povestea călătoriei prin lumea largă, în căutarea unei prinţese, a lui Johannes, un tânăr orfan. La Festivalul Internaţional Atelier 2011 de la Baia Mare spectacolul a fost premiat pentru scenografie. A mai fost prezentat publicului în 2011 la Festivalul de Teatru de Păpuşi de la Belfort, în 2012 la Festivalul Avignon Off, iar anul acesta a fost prezent la Festivalul Internaţional „A pas contes” de la Dijon şi a fost selecţionat la Festivalul Internaţional des Momes de la Montbeliard, ambele în Franţa.

Recomandările redacției