Publicul arădean prezent la Festivalul Internaţional de Teatru Clasic Arad 2016 se va bucura în următoarele două zile de două spectacole marca Alexandru Dabija şi Tudor Lucanu.
Premieră a începutului de an, spectacolul Svejk, după Jaroslav Hašek, este un manifest anti-război atent orchestrat de Alexan­dru Dabija, regizorul ce regăseşte la Teatrul Odeon tărâmul favorabil al unei trupe complexe, poate una dintre cele mai volubile echipe de actori din Bucureşti. Cu ajutorul scenografei Andrada Chi­riac şi al compozitoarei Ada Milea, spectacolul se transformă într-un adevărat show, în care bravul soldat Svejk, înterpretat de Pavel Bartoş, trece prin situaţii pline de neprevăzut, uneori penibile, dar continuă să zâmbească larg şi să fie dezarmant de sincer. Cu toate acestea „… iubeşte atât de mult viaţa încât nu are niciun chef să se teamă de moarte” (Răzvana Niţă, port.ro). Sveik se va juca astăzi, marţi, 15 noiembrie, de la orele 19,00, pe scena Sălii Mari, va dura două ore şi zece minute, nu va avea pauză şi nu este recomandat minorilor sub zece ani.
A doua întâlnire cu lumea lui William Shakespeare în cadrul festivalului este propusă de regizorul Tudor Lucanu, aflat la a treisprezecea colaborare cu trupa Teatrului Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Arhicunoscu-   tul cuplu Romeo şi Julieta îşi dezvăluie contemporaneitatea, iar regizorul nu ezită să monteze un text prezentat lumii de sute de ori. Transpusă în lumea  concurenţei marilor case de modă – o lume a consumerismului şi a abundenţei, o lume în care totul poate fi vândut şi cumpărat, intriga piesei shakespeariene scoate la lumină omul contemporan, individul manevrat de dictatura societăţii de consum al cărei discurs este articulat în jurul mitului dorinţei, în jurul satisfacţiei imediate.  Romeo şi Juklieta se va juca mâine, miercuri, 16 noiembrie, tot în Sala Mare, tot două ore şi zece minute fără pauză, cu deosebirea că la acest spectaciol limita de vârstă este de 14 ani.
Seara zilei de mâine, miercuri, 16 noiembrie, se va încheia cu mult aşteptatul concert Nicu Alifantis – Madame mon amour, care va începe în Sala Mare la orele 22,00, deci după moartea prin otrăvire a celor doi tineri din Ve­rona deveniţi vedete ale feişînului autohton. Va fi concertul lui Nicu Alifantis un amalgam de ritmuri şi de stiluri muzicale, de instrumente clasice şi exotice, de sonorităţi neaşteptate.
Bilete şi abonamente se pot cumpăra fie online, pe platforma www.biletmaster.ro, fie direct de la agenţia teatrală, după următorul program: de luni până vineri în intervalele orare 10,00-14,00 şi 17,00-19,00, sâmbătă şi duminică în intervalele orare 10,00-12,00 şi 17,00-19,00.

 

Recomandările redacției