Teatrul Vechi, primul teatru permanent din România, este pe cale să se prăbușească. Una din clădirile emblematice ale Aradului, cu o istorie de mai bine de 200 de ani, stă să cadă bucată cu bucată. Doar rădăcinile copacilor crescuți pe acoperiș reușesc să țină bucăți din clădire unite.

Teatrul Hirschl nu este singura clădire din Arad, de unde au căzut ornamente sau bucăți mari din clădire. Dovadă este un ornament adus de către un cetățean în redacția noastră, după ce o bucată din balconul Palatului Cenad, a picat la câțiva centimetri de el. Spre deosebire, Teatrul Hirschl, are o plasă groasă care acoperă toată fațada clădirii, tocmai pentru a nu ucide pe nimeni.

Acest teatru, construit la inițiativa baronului Hirschl, a fost unul micuț și cochet. El dovedește că Aradul are o istorie demnă de apreciat în ceea ce privește cultura. În acest teatru a jucat una dintre primele trupe din România, trupa lui Pascaly, unde Mihai Eminescu (azi s-au împlinit 131 de ani de la trecerea sa în veșnicie, n. red) a participat în calitate de sufleur. Dacă teatrul ar fi refăcut de experți, ar putea fi o bijuterie arhitecturală a orașului“, a spus Laurian Oniga, fost director al Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad.

Trebuie amintit că pe scena Teatrului Hirschl din Arad, au trecut artiști precum Liszt, Treuman sau Johan Strauss Fiul. Clădirea care se află acum pe strada Gheorghe Lazăr a fost construită acum mai bine 200 de ani, în stil baroc, între anii 1816-1817. În aceeași clădire a funcționat din anul 1907 primul cinematograf din Arad și unul dintre cele mai vechi cinematografe din țară.

În momentul de față, clădirea este părăsită, iar proprietarii și autoritățile locale nu au reușit să ajungă la un punct comun pentru a salva clădirea simbol.

Recomandările redacției