Tehnică limitată în căutarea fugarului înarmat, Tamaș

0
506

De aproape trei săptămâni, infractorul cel mai căutat din județul nostru reușește să se sustragă executării pedepsei de 8 ani de închisoare.  Acum câteva zile, polițiștii arădeni au solicitat sprijinul cetățenilor pentru depistarea urmăritului general Valentin Tamaș, cu porecla „Ludu”, în vârstă de 31 de ani, născut în localitatea Gurahonț. Ultimul său domiciliu este în localitatea Buceava – Șoimuș. Acesta se sustrage de la executarea unei pedepse cu închisoarea de 8 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor, uz de armă fără drept și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, din data de 25 martie a.c.. „Persoanele care dețin informații ce pot conduce la depistarea urmăritului sunt rugate să apeleze serviciul unic de urgență 112 sau să se adreseze celei mai apropiate secții de poliție”, transmit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Arad. Efective mărite ale forțelor de ordine au pornit în căutarea urmăritului național Tamaș Valentin, pe numele căruia magistrații Curții de Apel Timișoara au emis un mandat de executare a pedepseii închisorii de 8 ani cu executare. Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, ai Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase , Serviciului de Ordine Publică, Poliția orașului Sebiș, Sectiile rurale 9 Sebiș și 10 Gurahonț, cu sprijinul Jandarmeriei Sebiș efectuează căutări în pădurile din zona Gurahonț, sălașuri, cabane, precum și în toate localitățile din zonă.

Pericol public

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, potrivit unor informații, acesta este înarmat, întrucât la domiciliul său nu a fost găsită arma și muniția de care dispunea în aventurile sale vânătorești.  Victima sa, asupra căreia fugarul a tras mai multe focuri de armă, se află sub protecția autorităților din zonă de teama de a nu fi „căutat“ de infractorul înarmat.

Aproximativ 50 de polițiști, jandarmi și pădurari iau parte la căutările urmăritului național care se sustrage executării pedepsei cu închisoarea. Căutările se extind pe o zonă de aproximativ 400 de hectare, în zona Gurahonț, greu accesibilă datorită terenului împădurit și accidentat, și pe raza localităților Buceava-Șoimuș, Brazii, Secaș, Mădrigești, Iacobini, Gurahonț și Honțișor. Operațiunile sunt reluate zi de zi.

„Mijloace specifice” limitate

Deși se abordează noi metode de căutare, la un moment dat fiind folosit și un deltaplan, acesta poate fi folosit doar pe suprafețe descoperite, nu și în zone împădurite și până și tehnica folosită e limitată din cauza zonei de căutare. Autoritățile nu se folosesc de o groază de „mijloace” din cauza…. pădurii. Spre exemplu, căutările nu pot fi efectuate cu drona pentru că pierde semnalul și e contraproductiv deoarece se pierde printre copaci. Tehnica termoviziunii este de asemenea, lăsată la o parte, tot pentru că nu funcționează în zone împădurite, iar căutările se desfășoară pe sute de hectare. Asta ca să nu mai menționăm că infractorul are avantajul de a cunoaște foarte bine zona. Cu toate acestea, nu putem să nu ne întrebăm de ce nu a putut fi găsit în aproape trei săptămâni.

Valentin Tamaș și-a luat tălpășița, când să fie pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei. El a fost condamnat definitiv pentru tentativă de omor, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă fără drept la 8 ani de închisoare, după ce l-a împușcat pe paznicul de vânătoare Sorin Jiva. La Curtea de Apel Timișoara, au fost pronunțate în 25 martie a.c., condamnările definitive în cazul pădurarului Sorin Jiva, care a fost împușcat în timp ce patrula în pădurela Brazii. Astfel, Valentin Tamaș condamnat în primă instanță la șase ani de închisoare pentru tentativă la infracțiune de omor, a „primit” opt ani de închisoare, în vreme ce Claudiu Bodea a primit o pedeapsă cu suspendare, mai exact „amânarea executării pedepsei” pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, pentru mărturie mincinoasă. Călin Surda, al treilea inculpat din dosar, a scăpat doar cu confiscarea anumitor bunuri.

Aminim că, în luna martie 2017, un pădurar a fost împușcat, de braconieri la Gurahonț. Acesta a fost atacat cu focuri de armă de cel puțin două persoane, care l-au împușcat din față și din spate. Agresorii au reușit să fugă în pădure. Pădurarul Jiva a fost găsit cu răni în zona umărului și a piciorului, de săteni. El a fost împuşcat, în timpul nopții, când se afla la serviciu, de braconierii pe care i-a prins că participau la o vânătoare ilegală. Totul s-a întâmplat pe raza comunei Brazii, într-o pădure care aparţine de Ocolul Silvic Gurahonţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.