Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, l-a desemnat, luni, pe tehnocratul Carlo Cottarelli pentru funcţia de prim-ministru, informează Mediafax.
„Mă prezint în Parlament cu un program care include pro­iectul de buget, cu intenţia organizării alegerilor parlamen­- tare anticipate în 2019, în ca­zul în care voi primi încrederea majorităţii parlamentare; în cazul în care nu voi primi votul de încredere, alegerile anticipate vor fi convocate după luna august”, a declarat Carlo Cottarelli la finalul întrevederii cu preşedintele Sergio Mattarella.
„Voi prezenta în scurt timp lista miniştrilor. Guvernul va fi neutru, va gestiona prudent finanţele publice şi va considera esenţială participarea Italiei la zona euro. Eu nu voi candida în alegeri”, a spus Cottarelli.
Mişcarea Cinci Stele (eurosceptică, antisistem) şi partidul de extremă-dreapta Liga Nordului îl propuseseră pe Giuseppe Conte pentru funcţia de premier al Italiei. Acesta a renunţat la mandat duminică seară.
Carlo Cottarelli, în vârstă de 64 de ani, este profesor de Economie şi a lucrat la Fondul Monetar Internaţional. În 2003, a fost comisar special al Italiei pentru revizuirea balanţei bugetare.

Recomandările redacției