phone_hackingSmartphone-urile au devenit tinta tot mai multor atacuri, iar hackerii reusesc foarte usor sa controleze de la distanta dispozitivele.

„Odata cu aparitia noilor sisteme de operare Android, iOS sau Windows, virusii au inceput sa-si faca simtita prezenta si pe telefoanele inteligente, insa majoritatea marilor dezvoltatori de programeantivirus au si o versiune pentru smartphone.

In cazul in care utilizatorii aleg sa nu le instaleze, cel mai bine este sa nu salveze in telefon informatii precum: numar de card, PIN, parole importante si mai ales sa nu instaleze aplicatii din alte surse decat cele oficiale.

Printre cele mai mari riscuri specifice se numara accesarea neautorizata de date si furtul informatiilor, dificultatea in localizarea dispozitivului prin GPS si imposibilitatea blocarii terminalului de la distanta, in cazul pierderii sau furtului”, au precizat specialistii de la ThePhoneGeeks, pentruZiare.com.

Hackerii pot obtine acces nelimitat la telefonul tau

Cercetatorii romani de la BitDefender au observat o crestere de 1.000% a amenintarilor pentru Android, iar Romania este in top 5 in ceea ce priveste dispozitivele infectate.

Un studiu al firmei de analiza IDC releva ca aproximativ 5 procente dintre utilizatorii de Android au o solutie antivirus instalata pe telefon sau tableta, aminteste analistul Bogdan Botezatu.

„Acest lucru duce la riscuri enorme, dat fiind faptul ca Android are acum o cota de piata de aproximativ 65% – adica doua dispozitive mobile din trei ruleaza cu acest sistem de operare. Cota de piata influenteaza extrem de mult interesul hackerilor asupra unei platforme – cu cat e mai mare, cu atat mai multe victime pot face cu un singur virus”, a spus analistul.

Expertii romani au descoperit recent un instrument creat de hackerii rusi care automatizeaza procesul de scriere a virusilor pentru Android, ceea ce inseamna ca orice internaut cu cunostinte minime de programare poate obtine accesul la orice smartphone doreste atata vreme cat este conectat la Internet.

Bogdan Botezatu, analist specializat pe probleme de securitate, a explicat pentru Ziare.com ca AndroRAT e o aplicatie care foloseste API-urile Android (interfetele cu celelate subsisteme si aplicatii) pentru a accesa functionalitati ale telefonului precum accesul la microfon, la sistemul de fisiere, la camera web, la mesaje si agenda de contacte, printre altele.

Instrumentul creat de hackerii rusi ofera posibilitatea unui utilizator complet neexperimentat in programarea pentru Android sa injecteze codul AndroRAT intr-o aplicatie descarcata de pe GooglePlay, de exemplu.

Astfel, aplicatia injectata isi va pastra functionalitatea initiala, dar in acelasi timp, componenta AndroRAT introdusa va deschide un backdoor pe telefon prin care se poate prelua controlul asupra dispozitivului de la distanta.

Din momentul in care aplicatia a fost instalata, virusul va porni la fiecare deschidere a telefonului si va permite atacatorului sa porneasca camera, microfonul, sa citeasca mesajele in timp real, sa fure imagini sau sa va localizeze in timp real prin activarea functiei GPS.

Cum te protejezi?

  • – Instalarea unui antivirus:

Primul lucru pe care utilizatorii trebuie sa-l faca este sa instaleze un produs antivirus pentru mobile, recomanda Bogdan Botezatu.

  • – Telefonul poate fi lasat doar persoanelor de incredere:

Ar mai fi necesara o atentie sporita in legatura cu persoanele carora le incredintati telefonul.

„De exemplu, o astfel de aplicatie injectata poate fi instalata de cineva cu acces fizic la dispozitivul dumneavoastra – imaginati-va ca plecati cateva minute de la o masa cu prietenii, iar unul din invitati va ia telefonul, va dezinstaleaza o aplicatie pe care o folositi deja si o inlocuieste cu varianta ei injectata.

Victima nu va banui nimic, deoarece stie ca a instalat respective aplicatie in mod voluntar. Un produs antivirus insa va identifica codul malware si va atrage atentia victimei ca e ceva in neregula cu respective aplicatie”, a explicat specialistul BitDefender.

  • – Google Play e sigur

„Nu in cele din urma, evitati instalarea de aplicatii de altundeva decat Google Play. Multe dintre jocurile care se gasesc „sparte” pe torente vin cu diverse functionalitati care afecteaza securitatea dispozitivului, a datelor dumneavoastra si care pot cauza costuri suplimentare prin trimiterea de mesaje la numere cu suprataxa”, mai spune Bogdan Botezatu.

Solutii antivirus la indemana
Specialistii ThePhoneGeeks recomanda urmatoarele aplicatii antivirus pentru telefoanele cu Android: Bitdefender, Kaspersky, McAfee Antivirus, Avast! Mobile Security, Lookout Mobile Security and Antivirus, AVG Free Antivirus, iar pentru iOS: McAfee Global Threat Intelligence Mobile, Sophos Security Threat Monitor, IsafeGuard, Virus Barrier, VirusRemover.
Cum poate fi recunoscut virus

Virusii ajung in telefon sub forma unor fisiere gratuite, aplicatii sau functionalitati add-on.

„Odata rulat un fisier infectat, acesta intra in contact cu sistemul de operare pe care poate sa-l incetineasca si sa provoace pagube foarte mari”, au avertizat specialistii ThePhoneGeeks.

 

Sursa: http://www.ziare.com/i

Recomandările redacției