În următoarele patru zile, evoluția condițiilor meteorologice din zona țării noastre ne va conduce cu gândul la un veritabil debut de vară, nicidecum la avansarea progresivă în luna lui Răpciune.
 
Cerul va fi variabil, cu unele înnorări temporar accentuate și, mai ales în cursul după-amiezelor și al serilor, local și temporar se vor semnala manifestări asociate instabilității atmosferice, respectiv averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină de mici dimensiuni.
 
Punctiform, intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă pot depăși 25 l/mp, iar mai ales în zonele montane și submontane, posibil 40-50 l/mp. Astfel de manifestări se vor semnala cu precădere marți, miercuri și joi după cum urmează: marți, 14 septembrie, în zonele montane și submontane, jumătatea vestică a Moldovei și local – cea nordică a Munteniei, estul Transilvaniei, nordul Dobrogei; miercuri, 15 septembrie, în zonele montane (mai ales Carpații Orientali, Meridionali și de Curbură), cea mai mare parte a Munteniei, local sud-estul Transilvaniei; joi, 16 septembrie, în Carpații Orientali, Meridionali și de Curbură, local nord-vestul, centrul și sud-estul țării.
 
 Temperaturile maxime vor depăși frecvent pragul climatologic al unei zile de vară și se vor încadra, în general, între 23-32°C, cu cele mai ridicate valori în vestul și sud-vestul țării, caracterizând o vreme deosebit de caldă pentru mijlocul lunii septembrie.
 
🌫 În cursul dimineților, pe arii restrânse, cu precădere în Transilvania, vor fi condiții de ceață ce va determina reducerea vizibilității sub 200 m.
 
 Începând de vineri, 17 septembrie, vremea va intra într-un proces de răcire, inițial în nord-vestul țării, apoi și în rest, iar manifestările de instabilitate vor fi extindere în majoritatea regiunilor.
Sursa: Severe Weather Alert România

Recomandările redacției