Uniunea Naţională a Sindicatelor TESA din Sănătate şi-a manifestat, vineri, îngrijorarea cu privire la siguranţa salariilor personalului TESA din Sănătate, în condiţiile în care se vorbeşte despre tăieri de fonduri la rectificarea bugetară. Sindicaliştii cer guvernanţilor să nu adopte niciun fel de măsură care ar putea diminua veniturile nete ale personalului din sistem şi apreciază că există pericolul ca personalul tehnic-economic şi administrativ din Sănătate să fie din nou discriminat şi să piardă sporuri de la 15 – 50%, conform rtv.net. 

„Ne exprimăm îngrijorarea în acest sens, după ce în mass-media a început să circule o ştire potrivit căreia Guvernul pregăteşte o Ordonaţă de Urgenţă în care sunt prevăzute o serie de măsuri de austeritate, cauzate de existenţa unui deficit financiar major la nivel naţional. Una dintre aceste măsuri vizează direct personalul bugetar, care ar putea pierde sporul pentru condiţii grele şi vătămătoare, exceptate fiind persoanele care lucrează în Sănătate, Învăţământ, magistraţii şi poliţiştii”, au transmis, vineri sindicaliştii.

Aceştia explică faptul că, prin Legea Salarizării nr. 153/2017, personalul TESA din Sănătate nu a fost încadrat în anexa 2 a Sănătăţii, alături de personalul medico-sanitar, ci în Administraţie.

„Există pericolul ca, printr-o nouă interpretare a legislaţiei, personalul tehnic-economic şi administrativ din Sănătate să fie din nou discriminat şi să piardă sporuri de la 15 % până la procente foarte mari, de 50%, în cazul spitalelor de monospecialitate: Psihiatrie, Pneumoftiziologie, TBC, Boli Infecţioase. Prin urmare, cei mai grav afectaţi vor fi salariaţii din spitalele de monospecialitate care lucrează în condiţii cu risc deosebit unde valoarea sporurilor, primite în prezent sub forma unor sume compensatorii are o greutate foarte mare în venitul net al salariaţilor”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia susţin că la fel de afectaţi vor fi şi salariaţii TESA din celelate spitale, care ar putea pierde sporul de 15% (pentru condiţii deosebite de muncă, fost spor de calculator).

„Respingem categoric orice astfel de încercare de a se cârpi bugetul de stat tot pe spatele personalului DISCRIMINAT din sănătate! Cu siguranţă, o astfel de măsură drastică va genera în spitale o explozie de PROTESTE ale căror grave consecinţe nu le putem estima! Atunci când angajaţii TESA din sănătate vor risca să piardă chiar şi jumătate din veniturile încasate, credem că tensiunile în spitale vor atinge cote maxime! Va reamintim că personalul TESA din SĂNĂTATE nu a beneficiat nici de majorări salariale la nivelul anului 2022 în urma aplicării Legii Salarizării, ci doar i s-a garantat menţinerea veniturilor existente pe parcursul anului 2018, iar în 2019 veniturile au putut fi menţinute prin sume compensatorii”, au mai transmis sindicaliştii.

Recomandările redacției