Tentative de fraudă pe platformele de anunţuri

0
274

Experţii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează asupra unei noi tentative de fraudă pe internet. Concret, potrivit specialiştilor, utilizatorii platformei Publi24.ro sunt vizaţi de o tentativă de fraudă online, prin care hackerii solicită datele de card, pe modelul campaniei derulate recent pe site-ul OLX România, după psnews.ro.

„Atenţie: tentativă de fraudă online care viza clienţii din platforma OLX România a ajuns să ţintească deopotrivă utilizatorii Publi24.ro. Schema prin care utilizatorii platformei sunt atraşi de atacatori în capcană pentru a-şi introduce datele de card funcţionează similar cu cea de pe OLX. Potenţialele victime sunt de obicei persoane care publică un anunţ pe platformă cu un anumit produs/serviciu oferit spre vânzare. La scurt timp după publicare, aceştia sunt contactaţi în afara platformei, pe WhatsApp, de către atacatorii care pozează în clienţi interesaţi de acel anunţ.

După ce pun câteva întrebări generale referitoare la condiţia produsului, atacatorii din spatele acestor mesaje sunt de acord să facă plata, inclusiv livrarea coletului, deşi pe platforma Publi24 serviciul de transport este gratuit!

Următorul pas este transmiterea în cadrul conversaţiei a unui link către un instrument de plată FAN Courier, care de fapt este un link către o pagină de phishing, unde atacatorii colectează datele de card ale utilizatorilor. În acest caz, pentru a primi o sumă de bani în cont NU este nevoie de furnizarea datelor de card, ci a IBAN-ului, care reprezintă secvenţa de numere si cifre care identifică acel cont!

Atacatorii încearcă apoi să extragă sume de bani de pe acel card în timp real. Practic, vorbim despre un atac de tip real-time phishing, deoarece atacatorii vor cere mai departe interlocutorului pe #WhatsApp inclusiv eventuale coduri venite pe sms sau prin aplicaţia de internet banking, pentru validarea tranzacţiilor.

Pentru a da acel fals sentiment de încredere potenţialei victime, atacatorii au integrat pe acel site de phishing şi un serviciu de tip chat, care are rolul de a ajuta utilizatorul să efectueze plata. De fapt, în realitate acea conversaţie este purtată tot cu atacatorii”, avertizează CERT-RO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.