Începând cu 1 iunie, după cum spuneam și în articolele anterioare, centrul Aradului a prins viață. Este din nou circulat, oamenii se pot întâlni la o cafea la una dintre cafenelele redeschise și, mai mult sau mai puțin, și vremea a ținut cu cei care au vrut să se bucure de libertate. 

„Terasele se vor amplasa pe domeniul public, inclusiv în zona actualelor locuri de parcare, după caz. În funcție de situația amplasamentului se va putea realiza un podium cu respectarea cotei de nivel a trotuarului. Acestea vor fi delimitate de zona carosabilă și marcajele laterale, după caz, prin elemente de delimitare și protecție de tip jardinieră sau ghiveci”, se arată într-o hotărâre luată de administrația locală.  Până aici, cu toate că deja se aflase încă din prima zi că unele terase vor fi amplasate pe partea carosabilă, fericirea de a ieși din casă a fost atât de mare încât oamenii nu au mai putut să vadă partea mai puțin plăcută a lucrurilor. Ei bine, dacă în prima zi totul a fost frumos, în a doua zi din a doua etapă de relaxare, unii au început să vadă și partea goală a paharului. Astfel, terasele nu au mai fost tocmai o bucurie, sute de persoane comentând despre faptul că unele dintre ele, și anume cele amplasate pe șosea, sunt un real pericol. În ciuda faptului că nimeni nu dorește ca un eveniment neplăcut să se întâmple și să fie implicate terasele de pe partea carosabilă și mașinile care circulă pe șosele, acest lucru a fost discutat intens de arădenii care nu se simt tocmai în siguranță pe terasele amplasate în locul locurilor de parcare. 

„Eu zic să pună terase și între liniile de tramvai, nu doar în locurile de parcare și în giratorii astfel, oamenii din tramvai se vor opri și vor servi o limonadă, iar cei de la terase vor primi o sămânță în cap din tramvaie”, spune, mai în glumă, mai în serios, Cristian. „Acum serios, de ce trebuie cu orice preț terase pe trotuar sau pe carosabil? Să-și facă terase în curțile interioare, dacă nu au, pe ștrand, dacă nici acolo, să fie sănătoși!”, a mai adăugat acesta. 

Totuși, arădenii sunt îngrijorați de ceea ce ar putea urma și pe bună dreptate. La scurt timp după ce aceștia au început să își spună nemulțumirile, un accident a avut loc pe centrul orașului, conducătorii auto fiind ulterior testați cu alcooltestul, rezultatele venind pozitive. Din fericire, accidentul nu s-a soldat cu victime, fiind mai mult o tamponare violentă din cauza neasigurării corespunzătoare la ieșirea din parcare. 

În concluzie, cu toate că centrul orașului a prins viață și arădenii care au așteptat mai bine de două luni acest moment se bucură, nu toți gândesc la fel, terasele de pe partea carosabilă nefiind cele mai confortabile, mai ales că mașinile trec la o distanță destul de mică de ele. Mai mult de atât, arădenii sunt îngrijorați și pentru momentul în care un șofer neatent ar putea să „șteargă” terasa de pe șosea. 

Sursă foto Paul Daniel Blaj

Menționez faptul că înainte de publicarea articolului a fost trimisă o cerere nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, spre Biroul de Presă al Primăriei Arad. Odată cu primirea informațiilor cerute vom reveni cu un nou articol care să cuprindă răspunsuri din partea primarului Călin Bibarț. 

Recomandările redacției